Alle Basics,  Hartig,  Zoet

Bladerdeeg: Het basisrecept

Zelf bladerdeeg maken leek me altijd maar ingewikkeld, maar nu ik zo veel thuis ben door het coronavirus vond ik dit het ultieme moment om het toch eens uit te proberen. En niets is minder waar, zelf bladerdeeg maken is zo moeilijk nog niet!

BLADERDEEG | ZOET EN HARTIG | RECEPT VOOR 950 GRAM

Het belangrijkste bij het maken van bladerdeeg is dat de boter goed koud moet zijn. Door het uitrollen van het deeg en het vouwen met je handen wordt de boter warm. Daarom gaat het deeg tussen de bewerkingen door terug de koelkast in, zo blijft het zo mooi mogelijk!

INGREDIËNTEN

500 gr bloem
260 ml water
100 gram boter (kamertemperatuur)
snufje zout
400 gram (koud, om te toeren)

BEREIDING BASISDEEG
  1. Kneed het bloem, samen met de 100 gram boter op kamertemperatuur en het snufje zout door elkaar. 
  2. Voeg een scheutje water aan het mengsel toe en kneed dit goed. Herhaal dit tot je een mooie samenhangende bal deeg hebt.
  3. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
VOORBEREIDING ROOMBOTER
  1. Snijd de koude roomboter in plakken van circa 1 centimeter dik.
  2. Rol een stuk huishoudfolie over je keukenblad en leg hierop de plakken boter in de vorm van een rechthoek.
  3. Dek de roomboter af met nog een stuk huishoudfolie en rol er overheen met een deegroller, tot de plakken boter samen één geheel vormen. 
VERWERKEN DEEG
  1. Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem, neem het basisdeeg uit het folie en leg dit op het werkblad.
  2. Druk het deeg een beetje plat en rol het vervolgens uit. Het doel is dat je de roomboter straks inpakt met het deeg. Ik zorg ervoor dat ik een soort ster vorm van het deeg door er punten aan te rollen, zo kun je de roomboter er straks goed mee inpakken.
  3.  Leg de plak roomboter bovenop het deeg en vouw de punten van het deeg over de boter heen.
Het uitgerolde deeg
Het deeg met de roomboter erin
HET DEEG TOEREN
  1. Rol het deeg uit tot het drie keer zo lang is, als het breed is.
  2. Vouw het deeg vervolgens in drieën op, dit noem je toeren. Je vouwt het linkerdeel (1/3) over het tweede deel (2/3) en vervolgens vouw je het rechterdeel over het linkerdeel. 
  3. Rol het deeg vervolgens weer uit tot het drie maal zo lang is als dat het breed is en herhaal de tweede stap waarin je het deeg vouwt.
  4. Pak het deeg in in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  5. Herhaal stap 1 tot en met 4 voor de tweede toer.
  6. Als laatste herhaal je stap 1 tot en met 3 voor de derde toer. Laat het deeg nogmaals 30 minuten rusten in de koelkast tot je het verwerkt.
De roomboter ingepakt in de kanten van de ster
Het deeg na de eerste toer

Het bladerdeeg is na het laatste half uur rusten klaar om te gebruiken! Je kunt het deeg invriezen, of direct gebruiken. Dit recept is vrij neutraal en kan voor zowel hartige als zoete bereidingen worden gebruikt. 

Ga bijvoorbeeld aan de slag met deze Kaasvlinders zoals bij de banketbakker! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *