Alle Basics

Een klassieker; zelfgemaakt amandelspijs

Amandelspijs is een echte klassieker. Het doet mij vooral denken aan de decemberperiode, met gevuld speculaas, banketstaven en de kerststol. Maar amandelspijs is ook een belangrijk ingrediënt voor een aardbeienslof.  Kortom; je kunt er alle kanten mee op!

RECEPT VOOR 300 GRAM AMANDELSPIJS

Amandelspijs is geen ingewikkeld recept, maar als je met bruine amandelen werkt is het nog best een tijdrovend klusje. Heb je iets minder tijd? Koop dan blanke (ongeroosterde en ongezouten) amandelen. Dan heb je het spijs in vijf minuten op tafel staan!

INGREDIËNTEN

125 gram amandelen
125 gram suiker
1 ei
1/2 citroen

BEREIDING

We beginnen met het blancheren van de amandelen. Dit is een makkelijke manier om de bruine velletjes te verwijderen. Heb je blanke amandelen gekocht? Start dan bij stap 6.

1. Zet een pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook.
2. Kook de amandelen zo’n 30 seconden op hoog vuur.
3. Giet af met behulp van een zeef en spoel af met koud water.
4. Doe de amandelen in een schone theedoek en wrijf ze tegen elkaar aan. Door de wrijving zullen de velletjes vanzelf loslaten.
5. Zet de ontvelde amandelen weg tot ze volledig droog zijn, je kunt ze eventueel nog een kwartiertje laten drogen in een oven op 100 graden Celsius. De amandelen moeten echt droog zijn voor je het spijs gaat maken.

6. Doe de amandelen samen met de suiker in de keukenmachine en maal fijn.
7. Rasp de schil van de citroen boven het amandelmengsel en voeg het ei toe. Kneed het tot een gladde bal.

Het amandelspijs is nu klaar voor gebruik. Laat het eventueel nog een aantal dagen verpakt in de koelkast liggen, zo kan de smaak zich nog beter ontwikkelen. Je kunt het ook makkelijk invriezen.

Leave a Reply