Kaasfondue vind ik altijd een feestje om te eten! Het is gezellig om met elkaar aan tafel te zitten en met elkaar te delen. De fondue zelf maken is nog lekkerder en niet gek veel werk, dus dat kan ik je zeker aanraden. Vandaar dat ik vandaag het basisrecept voor kaasfondue deel.
KAASFONDUE | RECEPT VOOR 6 PERSONEN
Je begint kaasfondue met het maken van een roux, dit is een basis die wordt gebruikt voor veel soepen en sauzen. De verhouding is 5:6, je gebruikt 50 gram boter en 60 gram bloem. Dit kun je uiteraard ook verdubbelen of verdriedubbelen indien nodig.
INGREDIËNTEN
100 gram boter 120 gram bloem 400 gram Gruyère 200 gram Emmentaler 150 ml witte wijn 400 ml room 400 ml water sap van 1/2 citroen 2 rode uien 4 teentjes knoflook peper en zout
BEREIDING
Pel de uien en de teentjes knoflook en snipper fijn.
Maak de roux door de boter te smelten in de pan, voeg de gesnipperde uien en knoflook toe en bak tot glazig.
Voeg de bloem toe en roer het geheel goed door met een pannenlikker. Blijf de roux gedurende drie minuten goed doorroeren, het kan snel aan de bodem van de pan plakken, dus zorg ervoor dat je blijft roeren.
Bluf af met de witte wijn en roer het geheel goed door met een garde, voeg vervolgens het citroensap toe.
Schenk nu de room en het water erbij en meng weer goed met een garde.
Doe vervolgens de geraspte kaas bij het mengsel en roer goed door met een garde, laat het zachtjes aan de kook komen.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de kaasfondue met vers brood, gesneden groenten naar keuze en eet smakelijk!