Tomatensaus: het basisrecept
Tomatensaus is altijd handig om in huis te hebben, soms heb je gewoon even geen zin om te koken en dan is het heerlijk om alleen pasta te hoeven koken en saus op te warmen. Precies voor dat soort dagen is het een heerlijk om een pot saus in de koelkast of vriezer te hebben.
SAUS VOOR 4 PERSONEN | VEGAN
Om een makkelijke tomatensaus te maken gebruiken we vaak tomaten uit blik. Die zijn helemaal prima, maar de smaak blijft toch minder lekker dan van een saus die wordt gemaakt van verse tomaten. Heb je tijd over? Maak dan een dubbel recept, zo heb je genoeg saus om in te vriezen en ben je jezelf later dankbaar!
INGREDIËNTEN
1 kg rijpe tomaten (kies liever een iets duurdere tomaat, dit proef je zeker terug!)
1 rode paprika
1 grote ui
4 tenen knoflook
1/2 bosje basilicum
olijfolie
peper en zout
Italiaanse kruiden
BEREIDING TOMATENSAUS
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Snijd de tomaten in vieren, schil de ui en snijd in grove stukken, pel de knoflook, verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd grof.
- Doe alle groenten in een kom, besprenkel met een flinke scheut olijfolie en bestrooi met peper, zout en de gedroogde Italiaanse kruiden. Meng dit goed door elkaar.
- Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat en bak gedurende 30 minuten.
- Haal de groenten uit de oven en pureer glad in de keukenmachine of met behulp van een staafmixer. Voeg vervolgens de blaadjes basilicum toe en pureer nog even mee. Laat afkoelen.
De tomatensaus kun je in een afgesloten pot een week bewaren in de koelkast. De saus is ook perfect om in te vriezen.