Alle Basics,  Vega(n)

Zelfgemaakte gnocchi van aardappel

Gnocchi is een soort pasta, gemaakt van aardappel, bloem en ei. Het is heerlijk om te koken, maar je kunt ze ook lekker knapperig opbakken. Vandaag deel ik een recept waarmee je zelf gnocchi kunt maken. Je kunt ze gelijk verwerken in een lekkere saus, maar natuurlijk kun je ze ook invriezen voor later gebruik.

VEGA | RECEPT VOOR 1250 GRAM GNOCCHI

Met dit recept maak je een behoorlijke hoeveelheid, dat heeft over het algemeen mijn voorkeur omdat je gnocchi ook prima kunt invriezen. Wil je liever wat minder maken? Dan kun je dit recept ook prima halveren. Ik maak mijn gnocchi met een gnocchi plankje, deze heb ik gekocht bij de plaatselijke kookwinkel, maar kun je ook bestellen bij Dille & Kamille.

INGREDIËNTEN

1 kg kruimige aardappelen
300 gr bloem
1 ei
1,5 tl zout

BEREIDING
  1. Doe de aardappelen in hun schil in een pan, vul met water tot ze net onder staan en voeg een halve theelepel zout toe.
  2. Breng aan de kook en laat in circa 20 minuten gaar koken.
  3. Giet de aardappelen af en laat ze even in de pan droog stomen en afkoelen.
  4. Pel de schil van de aardappelen, voeg de theelepel zout toe en stamp zeer fijn met een pureestamper.
  5. Je kunt de de aardappelen passeren door een zeef voor een extra glad resultaat, maar dit is zeker niet nodig. Voeg vervolgens de bloem en het ei toe en kneed tot een samenhangend deeg.
  6. Verdeel het deeg in zes stukken en rol ieder stuk uit tot een lange rol van circa 45 cm lang.
  7. Gebruik een deegkrabber, of mes om de rol in kleine stukjes te verdelen, rol vervolgens de stukjes op tot balletjes.
  8. Haal het balletje over het gnocchi plankje, of over een vork om de karakteristieke vorm te krijgen. Herhaal met alle deegballetjes. 

Bewaren: Je kunt gnocchi prima invriezen, leg ze dan eerst op een met bakpapier bekleed bord in de vriezer om ze volledig uit te laten harden. Zodra ze uit zijn gehard kun je ze in een diepvriesbakje of zakje bewaren.

Bereiden: Als je de gnocchi kookt breng je een pan met water en een snuf zout aan de kook. De gnocchi zijn gaar zodra ze drijven. Wanneer je ervoor kiest om ze te bakken zet je een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie op het vuur. Je bakt ze aan beide zijden krokant en licht goudbruin.

Ben je nog op zoek naar een lekker recept? Ga dan aan de slag met deze smaakvolle variant met pistache, doperwt en burrata.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.