Borrel

Aioli zonder eieren

Aioli is een heerlijke Spaanse dip met knoflook. In veel recepten wordt er er gebruik gemaakt van rauw ei en dat mag natuurlijk niet iedereen eten. Vandaar dat ik een recept deel voor aioli zonder eieren. Met een kleine aanpassing is deze aioli ook helemaal vegan!

BORREL | RECEPT VOOR 250 GRAM AIOLI

De zonnebloemolie zorgt ervoor dat de aioli stevig wordt, het is dus belangrijk dat je de olie langzaam bij het mengsel druppelt. Wanneer het eerste beetje olie is opgenomen voeg je weer wat nieuwe olie toe, zo weet je zeker dat je een mooie stevige dip krijgt!

INGREDIËNTEN

100 ml (plantaardige) melk
150 ml zonnebloemolie
5 teentjes knoflook
1 tl Dijon mosterd
1 el witte wijnazijn
1 el citroensap
fijn keukenzout

BEREIDING
  1. Maak de knoflook schoon en snijd deze heel fijn. Strooi vervolgens een flinke snuf zout op de gesneden knoflook en kneus deze met de zijkant van je mes. Zo zal de knoflook mooi fijn worden.
  2. Doe de knoflook, mosterd, witte wijnazijn, melk en het citroensap in een hoge maatbeker en mix met een staafmixer.
  3. Voeg vervolgens een klein scheutje zonnebloemolie toe en mix dit tot de olie volledig is opgenomen.
  4. Schenk nog een beetje olie bij het mengsel en mix dit ook weer tot het is opgenomen.
  5. Voeg alle olie op bovenstaande manier toe, je bent hierdoor even bezig voordat alle olie is toegevoegd, maar hierdoor zal je zeker een mooie stevige aioli krijgen. De aioli is klaar wanneer je alle olie hebt toegevoegd en deze de gewenste dikte heeft bereikt.

Je kunt de aioli eventueel dikker maken door meer olie toe te voegen. Bewaren doe je in een afgesloten bakje in de koelkast, zo is hij twee weken houdbaar. 

One Comment

Leave a Reply