Een wit bord met een tiental gougères
Close-up van de gougères
Borrel,  Hartig

Gougères (kaassoesjes) met Gruyère en Parmezaan

Gougères zijn kaassoesjes, je maakt ze door geraspte kaas toe te voegen aan afgekoeld soezendeeg. Niet moeilijk, maar wel erg lekker! Je kunt jouw favoriete soorten kaas gebruiken, ik heb gekozen voor Gruyère en Parmezaan voor een rijke smaak.

HARTIG | RECEPT VOOR 40 GOUGÈRES

Soezendeeg kun je maken met water, melk, of een combinatie van beiden. Door melk te gebruiken worden de soesjes romig en met water worden ze juist knapperig. Voor gewone soesjes kies ik voor een combinatie, maar bij kaassoesjes gaat mijn voorkeur uit naar enkel water. Door de kaas wordt het beslag al romig en rijk van smaak, dus dan geeft het water net een lekker knapperig effect.

INGREDIËNTEN

330 gram water
120 gram boter
2 gram zout
250 gram bloem
6 eieren
220 gram Gruyère
60 gram Parmezaanse kaas

BEREIDING
  1. Laat de boter smelten in een steelpan en voeg vervolgens het water en het zout toe.
  2. Zeef ondertussen de bloem en voeg dit in één keer toe zodra het mengsel kookt. Haal de pan van het vuur en roer tot een samenhangend mengsel.
  3. Zet de pan terug op laag vuur en laat het mengsel 5 minuten garen. Blijf het mengsel tijdens het garen doorroeren, zo voorkom je dat het aanbrand. Het is heel belangrijk om de bloem goed te laten garen, als de bloem niet gaar is zullen de soesjes niet rijzen.
  4. Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen, voeg het eerste ei toe en roer door tot het ei volledig is opgenomen. Herhaal dit met alle eieren. Je kunt de eieren ook door soezendeeg mengen met een standmixer.
  5. Laat het soezendeeg afkoelen en rasp ondertussen de Gruyère en Parmezaan. 
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  7. Spatel de geraspte kaas door het ietwat afgekoelde soezendeeg heen.
  8. Doe het soezendeeg in een spuitzak met een grote ronde spuitmond en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  9. Spuit in verband gelijke dotjes van het soezendeeg van ongeveer 3 centimeter doorsnee.
  10. Bak de soezen in ongeveer 18 minuten goudbruin en gaar. Let op: Open de oven niet tijdens het bakken, dan zullen de kaassoesjes inzakken. 

Laat de gougères iets afkoelen, maar serveer ze nog wel vers uit de oven. Warm vind ik ze het aller lekkerste! Je kunt de gougères 3 dagen afgesloten bewaren en eventueel voor serveren nog 5 minuten verwarmen op 180 graden. Ook zijn kun je de gougères prima invriezen!

Leave a Reply