Diner,  Vlees

Traag gegaard en gemarineerd buikspek

Met dit mooie weer is volgens mij het barbecue seizoen weer officieel geopend! Naast een lekkere hamburger of een gepofte aardappel vind ik het ook leuk om met grotere stukken vlees aan de slag te gaan. Zo maken we vandaag traaggegaard buikspek.

HOOFDGERECHT | 4 PERSONEN | VLEES

Voor dit recept heb ik gewoon mijn oven gebruikt, maar je kunt dit ook prima op de barbecue maken. Houd hiervoor dezelfde temperatuur als de oven aan en zorg ervoor dat je een barbecue hebt waarvan de klep dicht kan, dan blijft de hitte beter bewaard.

INGREDIËNTEN

1 kg buikspek
2 uien
6 tenen knoflook
350 ml sojasaus 
1 el sriracha
1 el oestersaus
2 el citroensap
350 gram bruine basterdsuiker

50 gram rijstazijn
stukje gember, 2 bij 2 cm, geschild
100 gram cola
200 gram water
scheutje sesamolie
1 tl komijn
1 tl kerriepoeder

Bereiding

1. Maak de uien en teentjes knoflook schoon en snipper ze in grove stukken.

2. Neem een diepe koekenpan of hapjespan, verwarm wat olie en bak de uien en knoflook zachtjes bruin.

3. Voeg het water, de rijstazijn, sojasaus, oestersaus en cola toe en laat het warm worden.

4. Voeg de bruine basterdsuiker toe en roer tot gesmolten.

5. Breng op smaak met de sriracha, het citroensap, gember, een scheutje sesamolie en de komijn en kerriepoeder. Breng de marinade zachtjes aan de kook.

6. Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius.

7. Vet een ovenschaal in en leg hier het buikspek in. Je legt het vlees met de witte (vet) kant naar boven, hierin snijd je met een mes een ruitjespatroon. Schenk de marinade er overheen. Dek af met aluminiumfolie. 

8. Gaar het buikspek gedurende 2 uur in de voorverwarmde oven, draai halverwege nog een keer om. Het aluminiumfolie mag er in de oven gewoon op blijven.

9. Wanneer je het vlees uit de oven haalt kun je deze nog aflakken met de marinade. 

10. Passeer de marinade door een zeef en laat het afkoelen. Je kunt deze invriezen, of in de koelkast bewaren als saus.

Hoe kun je het buikspek gebruiken?

Ik verwerk dit recept in Kakuni buns! Heerlijke Japanse gestoomde broodjes met zoetzure komkommer en Japanse mayonaise. Je kunt het buikspek ook in mooie plakjes snijden en als een voorgerechtje serveren, maar het is ook heerlijk met rijst en verse groenten. Je kunt er alle kanten mee op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *