Een foto van een bord met drie blini''s belegd met gerookte zalm
Een diep bord gevuld met blini's
Een close-up van de belegde blini's
Borrel,  Hartig

Blini’s met gerookte zalm en citrusmayonaise

Ben je op zoek naar een lekkere amuse, of een leuk hapje voor tijdens de paasbrunch? Dan zijn blini’s een perfecte keuze. Je kunt ze van tevoren bakken en à la minute beleggen voor een lekker vers resultaat.

HARTIG| RECEPT VOOR 20 BLINI'S

Blini’s kunnen op verschillende manieren worden gemaakt, deze blini’s maak je met een gistdeeg, waardoor ze mooi rijzen in de pan. Om de blini’s wat sneller te laten rijzen gebruiken we lauwwarme melk, je kunt het recept ook maken met koude melk, dan zal het beslag iets langer moeten rijzen (ongeveer 1 uur).

Heb je geen yuzu sap in huis? Gebruik dan citroen, of mandarijnsap voor een lekkere mix van citrussmaken.

INGREDIËNTEN BLINI'S

100 gram bloem
1 ei
100 ml melk
1/2 tl zout
3 gram gist

INGREDIËNTEN BELEG

5 el mayonaise
1 limoen
2 tl yuzu sap
200 gram gerookte zalm

BEREIDING BLINI'S
  1. Zeef de bloem boven een kom en voeg hier het het zout aan toe. Meng kort door elkaar.
  2. Verwarm de melk tot lauwwarm, circa 38 graden, en voeg hier de gist aan toe. Roer even door en neem van het vuur.
  3. Schenk de melk al roerende met een garde bij het bloemmengsel.
  4. Splits het ei, klop de eidooier door het bloemmengsel. Dek af met folie en laat een half uurtje rijzen op een warme plek.
  5. Klop het eiwit tot stijve pieken en spatel in drie delen door het beslag heen.
  6. Doe het beslag voor de blini’s in een spuitzak, of in een spuitflesje. Zet ondertussen een koekenpan op het vuur en verwarm hierin een scheutje olie.
  7. Spuit hoopjes van het blini beslag in de warme pan en bak de blini’s aan beide zijden goudbruin. Neem uit de pan en laat even afkoelen op een stuk bakpapier. 
  8. Herhaal stap 7 met de rest van het beslag.
AFMAKEN
  1. Rasp de limoen en doe 3/4 van de rasp in een schaaltje. Pers hier de limoen boven uit en voeg het yuzu sap toe.
  2. Roer de mayonaise door het sap, als je de citrusmayonaise nog te dun vindt kun je eventueel nog wat extra mayonaise toevoegen. 
    Wil je een gezondere optie? Gebruik dan Griekse of Turkse yoghurt in plaats van mayonaise, gebruik dan iets minder limoensap voor een dikkere consistentie.
  3. Doe de mayonaise in een spuitzak en spuit op alle blini’s een beetje mayonaise.
  4. Snijd de zalm in brede plakken en beleg iedere blini met een roosje zalm, maak af met de geraspte limoenschil.

Serveer en eet smakelijk! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.