Close up van de glimmende hamburgerbroodjes
Hamburgerbroodjes
Broodje hamburger
Hartig

Échte hamburgerbroodjes

In restaurants zie je ze altijd langs komen, die prachtige glanzende hamburgerbroodjes. Ze zijn lekker zacht, maar wel getoast voor het beste smaakeffect. Dolgraag wilde ik ze een keertje thuis maken en dat heb ik eindelijk gedaan!

BROOD | RECEPT VOOR 7 HAMBURGERBROODJES

Brood bakken is altijd een intensieve klus, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt als je met de broodjes aan de slag gaat. Of zorg ervoor dat je nog klusjes te doen hebt terwijl het brood aan het rijzen is, dan vliegt de tijd zo voorbij!

INGREDIËNTEN ROUX

20 gram bloem
27 gram water
60 gram melk

INGREDIËNTEN DEEG

350 gram bloem
120 gram melk
9 gram droge gist
7 gram zout
32 gram suiker
42 gram boter
1 ei en 1 eigeel

INGREDIËNTEN GLANSLAAG

1 ei
scheutje melk
blokje roomboter 

BEREIDING ROUX

We beginnen met het maken van een roux. Door een roux te gebruiken in brood krijg je een zachte en luchtige structuur. En dat is precies wat hamburgerbroodjes nodig hebben!

 1. Doe de ingrediënten voor de roux in een steelpan en zet hem op laag vuur.
 2. Roer het geheel goed door elkaar met een garde, totdat alle klontjes eruit zijn.
 3. Blijf het mengsel kloppen, het zal langzamerhand steeds dikker worden.
 4. Wanneer de roux eruit ziet als een soort dikke pasta is het goed, doe de roux in een schaaltje en zet weg.
BEREIDING DEEG
 1. Verwarm de melk tot lauwwarm, of tot zo’n 30 graden Celsius.
 2. Voeg de droge gist toe aan de warme melk, roer door en zet gedurende 5 minuten weg.
 3. Meng de bloem, het zout en de suiker in de kom van je keukenmachine door elkaar. Door dit vast te mengen voorkom je dat je klontjes in het deeg krijgt. Je kan dit deeg ook met de hand maken, gebruik dan een grote kom.
 4. Zet de deeghaak op de keukenmachine, zet hem op lage snelheid en voeg langzamerhand de melk toe.
 5. Wanneer de melk is opgenomen voeg je de roux, het hele ei en het eigeel toe en zet je de machine op middelhoge snelheid.  Zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn.
 6. Laat de machine zo’n 5 minuten kneden, schraap af en toe met een pannenlikker langs de zijkanten van de kom indien nodig. Zet dan wel eerst de keukenmachine uit. 
 7. Voeg nu de roomboter (op kamertemperatuur) in drie delen toe. Laat de mixer eerst even kneden voor je het volgende stukje toevoegt, zo wordt de boter beter opgenomen. Laat nog eens 10 minuten kneden.
RIJZEN DEEG
 1. Vet een grote ovenbestendige kom in met olie of bakspray.
 2. Neem het deeg uit de mixer en leg het in je hand. Gebruik je andere hand om het deeg in puntjes naar het midden toe te vouwen. Zo ontstaat er een mooie ronde bal.  Draai de bal met de naad naar onderen op een houten snijplank en draai deze een aantal keer rond terwijl je over de plank schraapt met het deeg. Zo wordt de naad gesloten.
 3. Doe het deeg in de ingevette kom, dek deze af met een vochtige theedoek en laat deze rijzen tot hij in volume is verdubbeld. (Dit duurt circa 1 – 2 uur op kamertemperatuur. Je kunt het deeg ook laten rijzen in de afgedekte kom in een op 40 graden voorverwarmde oven, plaats dan ook een kommetje water in de oven om een vochtige omgeving te creëren. Dit duurt circa 30 minuten)
VORMEN VAN DE BROODJES
 1. Zodra het deeg is gerezen sla je hard met je vuist in het deeg. Hierdoor kan het in de tweede rijs nog mooier groeien.
 2. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Om mooie gelijke broodjes te krijgen kun je het deeg het beste wegen. Ieder broodje weegt ongeveer 110 gram.
 3. Neem een stuk deeg in je hand en gebruik je andere hand weer om het deeg in puntjes naar het midden toe te trekken.
 4. Leg de deegbal met de naad naar onderen op een houten snijplank en draai hem weer rond, waarbij je contact blijft houden met de snijplank.
 5. Trek de deegbal nu een stukje naar je toe, terwijl je over de plank sleept met het deeg. Draai hem een kwartslag en herhaal dit weer. Dit herhaal je nog twee keer zodat je alle kanten hebt gedaan.
 6. Herhaal dit met alle deegbollen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, het papier vet je lichtjes in. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte tussen de bollen hebt.
Geef de hamburgerbroodjes voldoende ruimte
De ''tent'' van vershoudfolie
DE TWEEDE RIJS

Als het op brood bakken aankomt is een tweede rijs ontzettend belangrijk. Hierin vormt de mooie zachte structuur van het brood zich. Deze mag je dus nooit overslaan!

 1. Om tegen te gaan dat de broodjes uitdrogen tijdens het rijzen moeten we ze afdekken. Ik heb hiervoor een ”tent” gemaakt van vershoudfolie en een aantal koffiekopjes. Zo hebben de hamburgerbroodjes de ruimte om te rijzen en kunnen ze niet tegen het folie aanplakken.
 2. Laat de broodjes nog 1 uur op kamertemperatuur rijzen. 
 3. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
 4. Klop het ei met een scheutje melk los en smeer alle broodjes in met dit mengsel. 
 5. Bak de broodjes in 17 minuten, of tot diep goudbruin.
 6. Smeer de broodjes in met de gesmolten boter en serveer! 

Leave a Reply