Ik gebruik bij dit recept mijn planeetmenger/KitchenAid met een deeghaak om het deeg te mengen, maar dit kun je natuurlijk ook prima met jouw handen doen.
1. Doe het warme water en de theelepels suiker in de mengkom en roer dit door elkaar.
2. Voeg nu de gist toe en laat dit staan tot de gist begint te schuimen, dit duurt zo’n 5 tot 10 minuten.
3. Als de gist schuimig is voeg je de bloem in delen toe. Steeds al ik wat bloem heb toegevoegd meng ik het deeg weer even door elkaar.
4. Schenk de olijfolie erbij en voeg de theelepels zeezout toe. Zet de machine op een medium-hoge stand, hierbij meng je het deeg goed door elkaar.
5. Om de gluten te activeren en het deeg straks mooi te laten rijzen maak ik het deeg altijd af met mijn handen. Kneed het deeg zo’n 10 minuten tot het een samenhangende en glanzende bal is. Vind je het deeg nog wat te plakkerig? Dan kun je wat extra bloem toevoegen.
6. Dek het deeg nu af met een vochtige theedoek en zet het weg op een warme plek. Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld, dit duurt ongeveer een uur.
7. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
8. Leg de bal deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en rol deze uit tot een grote cirkel van circa 2 centimeter dik.
9. Prik met behulp van je vingers kuiltjes in het deeg, druk helemaal door tot de bakplaat. Hierna sprenkel je wat olijfolie over het deeg, wat vervolgens in de kuiltjes zal glijden. Bestrooi met grof zeezout en de rozemarijn.
10. Bak de focaccia in circa 20 minuten mooi goudbruin.
Serveer met een lekkere dip, of zo warm uit de oven!