Borrel,  Hartig

Focaccia met zoete tomaten en zwarte olijven

Focaccia is een heerlijk Italiaans brood, het is ontzettend smaakvol. Het is lekker om te serveren bij soep, maar ook op de borrelplank doet een focaccia het altijd goed. 

HARTIG | RECEPT VOOR 2 FOCACCIA'S

Bij deze focaccia gebruik je de cherrytomaten puur, daarom vind ik het belangrijk om iets luxere tomaten te kopen die lekker zoet van smaak zijn. Bij deze focaccia’s heb ik de riovolo tomaten van Lidl gebruikt. Die zijn heerlijk zoet en vol van smaak.

Je kunt natuurlijk variëren met de ingrediënten, zongedroogde tomaten, rozemarijn en tijm smaken ook erg lekker in een focaccia. Daarnaast kun je de tomaten en olijven ook door het deeg heen kneden, zodat ze door het hele brood verdeeld zijn. De focaccia heeft dan een iets langere baktijd nodig vanwege het vocht in de tomaten.

INGREDIËNTEN

750 gram bloem
15 gram zout
45 ml olijfolie
10 gram gist
510 ml lauwwarm water
zoete cherrytomaten
zwarte olijven

BEREIDING
  1. Doe de ingrediënten voor de focaccia, op de tomaten een olijven na, in de kom van de standmixer.
  2. Kneed het deeg gedurende 10 minuten, tot er een soepel en samenhangend geheel is ontstaan. Het deeg blijft vrij plakkerig.
  3. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg minimaal 1 uur rijzen, of tot het in volume is verdubbeld.
  4. Vet twee bakvormen van circa 25 cm groot in met wat olie, of bekleed met bakpapier. Stort de helft van het deeg in de eerste vorm en de tweede helft in de tweede vorm. 
  5. Rek het deeg eventueel met natte vingers uit, zodat de hele bakvorm wordt bedekt. Door je vingers nat te maken blijft er geen deeg aan je vingers kleven.
  6. Bedek de bakvormen met huishoudfolie en laat nogmaals 1 uur rijzen.
  7. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  8. Snijd de cherrytomaten door de helft en de olijven in plakjes.
  9. Maak je vingers nat en prik gaatjes in de focaccia’s. Besprenkel met olijfolie en verdeel de tomaten en olijven over de broden.
  10. Bak de focaccia’s in 20 tot 25 minuten goudbruin.

Serveer en eet smakelijk!

Leave a Reply