Close up van de bruschetta
Borrel,  Hartig

Italiaanse bruschetta

Bruschetta is een echt klassiek Italiaans hapje. Je gebruikt weinig ingrediënten, maar alles heeft wel een rijke en volle smaak. Hierdoor is het een eenvoudig hapje, maar wel ontzettend lekker.

HARTIG | RECEPT VOOR 16 BRUSCHETTA'S

Omdat je de tomaten koud verwerkt is het belangrijk om goede kwaliteit tomaten te kopen, kies een iets duurdere en kleinere tomaat. Die zijn vaak wat smaakvoller en zoeter dan de standaard trostomaten uit de supermarkt.

INGREDIËNTEN

5 tomaten
2 teentjes knoflook
1/2 sjalot
20 gram basilicum
1 ciabatta
peper en zout
olijfolie

BEREIDING
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  2. Snijd de ciabatta in medium dikke plakken, maak een teentje knoflook schoon en snijd door de helft. Wrijf het halve teentje knoflook over de sneetjes ciabatta heen en leg weg. 
  3. Leg de sneetjes ciabatta op een met bakpapier bedekt ovenrek, druppel er wat olijfolie overheen en bestrooi met versgemalen peper en zout.
  4. Bak de ciabatta in ongeveer 8 tot 10 minuten goudbruin en licht knapperig. Neem vervolgens uit de oven en laat afkoelen.
  5. Snijd ondertussen de tomaten in plakken, de plakken in reepjes en de reepjes in fijne blokjes. Ook de zaadlijsten kun je snijden. Doe de blokjes tomaten in een kom.
  6. Snipper de knoflook en de halve sjalot zeer fijn en voeg toe aan de gesneden tomaten.
  7. Hak de basilicum fijn, doe in de kom, roer door en breng het geheel op smaak met peper en zout. 
  8. Doe het tomatenmengsel in een zeef en laat een half uur uitlekken. Je kunt het vocht gebruiken om een tomatensaus op smaak te maken, maar je kunt het ook weggooien.
  9. Verdeel het tomatenmengsel vlak voor serveren over de gebakken ciabatta. 

Tip: Wil je de bruschetta voorbereiden? Wacht dan zo lang mogelijk met het verdelen van het tomatenmengsel over de broodjes, zodat de broodjes lekker knapperig blijven. 

Leave a Reply