Kaasvlinders vind ik heerlijk bij de borrel! Ik heb ze al vaker gemaakt, maar dan gebruikte ik vers bladerdeeg van de supermarkt. Dit keer heb ik zelf bladerdeeg gemaakt en dat is meer dan de moeite waard!
HARTIG | RECEPT VOOR 30 KAASVLINDERS
Zelf bladerdeeg maken kost even tijd, maar het is echt heerlijk. Het bladerdeeg kun je op de dag zelf maken, maar dan heb je een strak schema nodig. Om het jezelf makkelijk te maken kun je het deeg het beste een dag van tevoren maken.
INGREDIËNTEN
500 gram bladerdeeg 75 gram roomboter 125 gram geraspte oude kaas 1 tl paprikapoeder peper en zout
BEREIDING
Laat de boter en geraspte kaas op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Klop de boter zalvig en voeg hier de geraspte kaas, het paprikapoeder en versgemalen peper en zout aan toe.
Rol het bladerdeeg uit tot je een plak hebt van circa 40 cm lang en 20 cm breed.
Besmeer het bladerdeeg met de boter-kaascrème, verdeel dit over het volledige stuk deeg heen, de crème moet ook in de hoekjes zitten.
Rol de lange zijden van het bladerdeeg naar binnen toe en laat in het midden een klein beetje ruimte over. Je kan beide zijden ongeveer 3 keer naar het midden toe rollen.
Leg de rol in de koelkast en laat minimaal 30 minuten opstijven, of leg de rol een kwartiertje in de vriezer.
Snijd dunne plakjes van circa 1/2 centimeter van de rol met kaasvlinders.
Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de kaasvlinders op het papier met voldoende ruimte tussen de vlinders, ze zullen namelijk wat groter worden in de oven.
Bak de vlinders in 15 minuten goudbruin en gaar, bestrooi eventueel halverwege het bakken nog met extra geraspte kaas.
Laat de vlinders afkoelen en serveer!
Baktip: Donkere kaas wordt bitter, dus je kunt ze beter wat langer op een lagere temperatuur bakken, dan heel snel op hoge temperatuur.