Hartig

Knoflook breekbrood

Onwijs lekker en niet moeilijk om te maken! Dit knoflook breekbrood doet het altijd goed bij feestjes, als start van een diner, of om je shakshuka mee te dippen. Lees snel verder voor het recept.

BIJGERECHT | OM TE DELEN | VEGETARISCH

Dit recept heb ik gevonden via Jamie Oliver, maar omdat ik niet alle ingrediënten in Nederland kon krijgen heb ik het een beetje aangepast. De basis van het brood is officieel ”strong bread flour”, maar dat is helaas geen product wat in iedere supermarkt te verkrijgen is. Vandaar dat ik het heb uitgetest met een broodmix voor wit brood van Koopmans. Net zo makkelijk en even lekker!

INGREDIËNTEN

1 pak Koopmans mix voor wit brood
275 ml water
20 gr boter voor in het brood
250 gr boter voor de knoflookmix (op kamertemperatuur)
1/4 bol knoflook
20 gr peterselie
1 limoen
50 gr broodkruim/panko
peper en zout naar smaak

Bereiding

1. Kneed de mix voor wit brood met het water en de 20 gram boter tot een samenhangend deeg. Je kunt dit in de keukenmachine doen met een deeghaak, maar dit kan ook prima met de hand. Kneed het ongeveer 5 minuten.

2. Zet het deeg weg in een kom en dek deze af met vershoudfolie. Het deeg krijgt nu even tijd om te rijzen.

3. Pers de teentjes knoflook en snijd de peterselie fijn. Je mag de takjes ook gebruiken. Om het proces te versnellen kun je de knoflook en peterselie ook in de keukenmachine fijnmalen.

4. Als de boter op kamertemperatuur is doe je deze in een kom en rasp je de schil van 1 limoen over de boter heen. Voeg ook de knoflook en peterselie toe. Maal naar wens peper en zout over het geheel.

5. Kneed de boter met de kruiden tot het goed verdeeld is. Je hebt de helft van de boter nodig voor dit recept. De overige helft kun je inpakken in vershoudfolie en invriezen. Je kunt het gebruiken als kruidenboter, maar ook om dit breekbrood weer mee te maken!

6. Verdeel de boter die je gaat gebruiken door drieën. Gebruik het eerste deel om je bakblik ruimschoots mee in te vetten.

7. Verdeel het broodkruim over het ingevette bakblik, zodat het kruim aan de boter blijft plakken. Dit geeft later een lekkere crunch aan het brood.

8. Zodra het brood is gerezen (verdubbeld in formaat) kun je het in bolletjes verdelen. Ik heb van dit pak mix 25 bolletjes kunnen vormen.

9. Vul het bakblik met de bolletjes brood en verdeel hier het tweede deel boter overheen. Zorg ook dat je de boter tussen de bolletjes smeert.

10. Dek het bakblik met brood af met een vochtige theedoek en laat nog een uur rijzen.

11. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

12. Bak het brood in circa 25 minuten goudbruin. Twijfel je of het brood gaar is? Prik dan met een satéprikker in het midden van het brood. Als de prikker er schoon uit komt is het brood gaar.

13. Zodra het brood uit de oven komt verdeel je het laatste deel van de boter over het brood. Dit smelt er door de warmte mooi overheen.

Serveer op een leuke plank en eet smakelijk!

Leave a Reply