Hartig

Pretzels met grof zeezout en sesam

Pretzels kun je op veel verschillende manieren maken, maar vandaag gaan we aan de slag met de hartige variant met zout en sesam. Warm uit de oven zijn ze het aller lekkerste. Serveer je ze op een later moment? Warm ze dan nog zo’n 5 minuten op in een voorverwarmde oven voor het beste resultaat!

HARTIG | RECEPT VOOR 16 PRETZELS | VEGAN

Het meeste werk van de pretzels zit hem in het deeg, dus besteed daar voldoende aandacht aan! Om de gluten in het deeg te activeren is het belangrijk om zo’n 15 tot 20 minuten te kneden. Je merkt dat je dan een soepel en stevig deeg krijgt, en dat is belangrijk voor lekkere pretzels.

INGREDIËNTEN

800 gram bloem
14 gram gist (2 zakjes)
14 gram zout
14 gram suiker
480 ml water
sesamzaad en grof zeezout
30 gram baksoda

BEREIDING VAN HET DEEG

1. Doe de bloem in een mengkom met de gist, suiker en water en kneed dit tot een samenhangend deeg. Je kunt dit natuurlijk ook in een keukenmachine met deeghaken, of een broodbakmachine kneden.

2. Wanneer je een mooie bal deeg hebt voeg je het zout toe en kneed je dit weer tot een samenhangend geheel.

3. Kneed het deeg zo’n 15 tot 20 minuten. Je zal merken dat het deeg glanzender en elastischer wordt.

4. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en zet het weg op een warme plek om te rijzen. Laat het deeg rijzen tot het in omvang is verdubbeld.

5. Verdeel het deeg in 16 gelijke delen en dek deze af met de vochtige theedoek, breng ondertussen een pan met water aan de kook. Zodra het water kookt voeg je de baksoda toe. 

6. Rol de bollen uit tot een gelijkmatige worst van zo’n 45 tot 50 centimeter.

HET VORMEN VAN DE PRETZELS

7. We gaan nu aan de slag met het vormen van de pretzels. Maak van de worst een U-vorm met een ronde onderkant en leg deze op het werkblad.

8. Neem nu de twee lange kanten en draai deze twee keer om elkaar heen.

9. Als laatste klap je de gedraaide kant naar beneden, zodat de twee uiteinden op de ronde onderkant van de pretzel komen te liggen. Druk deze goed aan.

10. Bewaar de pretzels die klaar zijn en de stukken deeg die je nog moet vormen tussen twee vochtige theedoeken. Zo gaan ze niet plakken en zullen ze niet uitdrogen. 

HET AFMAKEN VAN DE PRETZELS

11. Kook de gevormde pretzels gedurende 30 seconden in het water met de baksoda. Hierdoor krijgen ze een stevig laagje en worden ze straks mooi goudbruin in de oven.

12. Laat de gekookte pretzels nog even uitlekken en verwarm de oven ondertussen voor op 225 graden Celsius.

13. Bestrooi de pretzels naar wens het met grove zeezout en de sesamzaadjes. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.

14. Bak de pretzels in 10 minuten gaar en goudbruin.

Serveer als ze nog warm uit de oven komen! Dan zijn ze het aller lekkerste.

Leave a Reply