Simit
Hartig

Turkse Simit, sesamringen met druivenmelasse

Simit haal ik regelmatig bij de Turkse bakker, het zijn iets zoete broodjes, gedraaid in een ring en omhuld met sesam. Heerlijk voor bij de lunch om te beleggen, maar ook zonder beleg smaken ze heerlijk. Vandaag ben ik er zelf eens mee aan de slag gegaan.

BROOD | RECEPT VOOR 6 SIMIT

Het zoete van de broodjes komt van de druivenmelasse, daar doop je ze in voor ze voor de tweede keer moeten rijzen. Je kunt natuurlijk ook variëren met een andere melasse zoals dadel of granaatappel. Dat lijkt me ook een heerlijke combinatie!

INGREDIËNTEN BROODDEEG

500 gram bloem
7 gram gist
300 ml water
4 el zonnebloemolie
10 gram zout

INGREDIËNTEN GARNERING

100 gram water
150 gram druivenmelasse
wit geroosterd sesamzaad

BEREIDING SIMIT
  1. Meng de bloem met het gist en de zonnebloemolie, schenk al roerende het water langzaam bij het mengsel.
  2. Kneed in 10 minuten tot een egaal en soepel deeg en voeg vervolgens het zout toe, kneed kort door en laat afgedekt rijzen op een warme plek tot het deeg in volume is verdubbeld.
  3. Verdeel het deeg in zes bollen en verdeel iedere bol in tweeën. Rol een lange worst (circa 25 cm) van de stukjes deeg en draai twee worsten om elkaar heen, maak er een cirkel van en plak vast met wat water.
  4. Meng de druivenmelasse en het water tot een egaal geheel en doe in een diep bord. Doe ook het sesamzaad in een diep bord. Doop de broodkransen in de melasse, zorg dat ze helemaal bedekt zijn en haal vervolgens door het sesamzaad.
  5. Leg de broodringen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat afgedekt nog een half uur rijzen.
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius, bak de simit in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar.

Serveer en eet smakelijk!

Leave a Reply