Zuurdesem pizza, zijaanzicht
Zuurdesem pizza, bovenaanzicht
Hartig

Vers deeg voor een zuurdesem pizza

Versgebakken pizza’s vind ik heerlijk, net als zuurdesem brood. Dus ik wilde de twee natuurlijk combineren in een zuurdesem pizza. Voor het bakken van pizza’s gebruik ik een Ooni Koda 16 pizzaoven voor buiten, daarmee krijg je echte Italiaanse pizza’s. 

HARTIG | RECEPT VOOR 4 PIZZABOLLEN

Zuurdesem heeft flink de tijd nodig om te rijzen. In totaal heeft dit recept zo’n 30 uur rijstijd nodig, dus begin het liefste anderhalve dag van tevoren.

INGREDIËNTEN VOORDEEG/LEVAIN

50 gram actieve starter
100 gram tipo 00 bloem
100 gram lauwwarm water

INGREDIËNTEN PIZZADEEG

500 gram tipo 00 bloem
310 gram lauwwarm water
200 gram voordeeg
10 gram zout

BEREIDING VOORDEEG
 1. Meng alle ingrediënten voor het voordeeg in een plastic of glazen pot, doe het deksel er losjes op en laat 3 tot 4 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Door een doorzichtige pot te gebruiken zie je goed of het deeg rijst, je kan eventueel ook een elastiekje om de pot doen om zo het beginpunt te meten.
VOORBEREIDING
 1. Doe het voordeeg en het water in een grote kom en meng goed door elkaar.
 2. Voeg beetje bij beetje de bloem toe aan het mengsel. Roer goed door tot de bloem is opgenomen en voeg dan het volgende deel bloem toe. 
 3. Laat het deeg onafgedekt 10 minuten rusten.
 4. Strooi een dun laagje bloem over je aanrecht en stort het deeg hier op uit. Strooi het zout over het deeg en kneed kort door elkaar.
 5. Kneed het deeg in 10 tot 15 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Je zal merken dat het deeg steeds minder plakkerig begint te worden en uiteindelijk een mooi samenhangend geheel is. 
 6. Vorm een mooie bol van het deeg door de bovenkant van het deeg over de onderkant te trekken, de linkerkant over de rechterkant, de rechterkant over de linkerkant en ten slotte de onderkant over de bovenkant. Draai de bol om zodat de gevouwen kant op je werkblad ligt en trek het deeg met twee handen naar je toe. Doordat het deeg in contact komt met het werkblad zal je zien dat het een mooie strakke bol wordt. Draai het deeg een kwartslag en trek weer naar je toe, herhaal nog twee keer.
 7. Vet een kom in met wat olijfolie en leg de bol deeg in de kom. Dek af met huishoudfolie en laat minimaal 3 uur rijzen op kamertemperatuur, of tot het deeg in volume is verdubbeld.
VORMEN VAN HET DEEG
 1. Neem het deeg uit de kom en verdeel het in vier gelijke stukken, gebruik eventueel een weegschaal.
 2. Maak mooie ballen van het pizzadeeg, zoals je ook in stap 6 hebt gedaan.
 3. Doe de deegballen met voldoende ruimte tussen het deeg in een afsluitbare bak, of ovenschaal. Bedek met het deksel, een vochtige theedoek of huishoudfolie en laat 24 uur rijzen in de koelkast.

Neem het deeg een half uur voor gebruik uit de koelkast, stretch het deeg uit, beleg met jouw favoriete ingrediënten en bak de zuurdesem pizza af. Ik bak mijn pizza’s ongeveer anderhalve minuut in de Ooni Koda 16. 

Leave a Reply