Hartig

Vlechtbrood van focaccia met zwarte olijven

Een focaccia vind ik heerlijk bij de borrel, lekker met tapenade en warm uit de oven. Het basisrecept voor focaccia heb ik al eens eerder gedeeld, maar deze gevlochten versie met olijven is helemaal nieuw! 

HARTIG | RECEPT VOOR 2 BRODEN | VEGAN

Een brood vlechten is niet moeilijk, maar het geeft wel een ontzettend leuk resultaat! De truc is om het deeg te wegen, zodat je drie gelijke strengen hebt. Daarmee krijg je een mooie gelijkmatige vlecht en daardoor ook een mooier brood!

INGREDIËNTEN

500 gram bloem
320 gram lauwwarm water
2 tl suiker
7 gram gist
60 ml extra vierge olijfolie
2 tl grof zeezout
100 gram zwarte olijven

BEREIDING
 1. Doe de suiker, de gist en het lauwwarme water in een grote kom en roer dit goed door elkaar. Laat dit zo’n 5 minuten staan tot het mengsel schuimig begint te worden.
 2. Voeg de bloem in delen toe aan het gistmengsel en meng dit goed door elkaar. 
 3. Schenk de olijfolie erbij en voeg de theelepels grof zout toe. Meng alles tot een samenhangend deeg.
 4. Hak de olijven grof en voeg ze toe aan het deeg. Het deeg kan vochtiger worden door het toevoegen van de olijven, voeg zo nodig extra bloem toe.
 5. Kneed het deeg nu zo’n 10 minuten stevig door, hiermee activeer je de gluten en krijg je een heerlijk luchtig brood.
 6. Vet een kom in met olijfolie en doe het deeg hierin. Dek af met huishoudfolie en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
HET VLECHTEN
 1. Zodra het deeg is gerezen kneed je het nogmaals goed door.
 2. Verdeel het deeg in tweeën. Vervolgens verdeel je iedere helft in drie gelijke stukken, gebruik hierbij een weegschaal. Per vlechtbrood heb je drie stukken nodig.
 3. Rol met je handen strengen van 30 centimeter, zorg ervoor dat ze ongeveer even breed zijn.
 4. Leg de drie strengen in de lengte naast elkaar met zo’n vijf centimeter ruimte tussen de strengen. Maak je vingers vochtig met wat water en plak de bovenkanten van de strengen op elkaar.
 5. Leg de linker streng over de middelste streng heen en leg vervolgens de rechter streng over de middelste streng heen. Herhaal dit tot je de strengen volledig hebt gevlochten. Dit is een ”standaard” vlecht, zoals je wellicht ook je haren wel eens vlecht.
 6. Vorm nu een rondje van de vlecht, plak de voor- en achterkant aan elkaar met wat water en probeer de ongelijkheden met je vingers weg te werken.
HET AFMAKEN
 1. Leg het vlechtbrood op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met huishoudfolie. Zorg ervoor dat het folie het brood niet raakt, hiervoor kun je twee glazen op de bakplaat zetten en daar het folie overheen spannen.
 2. Laat het brood minimaal 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.
 3. Verwarm de oven voor 200 graden Celsius.
 4. Bak het vlechtbrood in 20 minuten goudbruin.
 5. Laat even afkoelen en serveer!

Leave a Reply