olijvenbrood
olijvenbrood met tapenade
olijvenbrood ongebakken
Borrel,  Hartig

Zongedroogde tomaten- en olijvenbrood met tapenade

Ik vind brood altijd heerlijk bij de borrel, en deze variant met zongedroogde tomaten en olijven past daar ook perfect bij! Met de olijven en tomaten die overblijven kun je ook nog eens een lekkere tapenade maken. Dit olijvenbrood doet het altijd goed tijdens de borrel, bij het diner en tijdens de barbecue. Zet de oven maar vast aan!

RECEPT VOOR 1 BROOD EN 200 GRAM TAPENADE

Om dit zongedroogde tomaten- en olijvenbrood te maken heb je geen broodmachine of keukenmachine nodig. Je kunt het deeg prima met de hand kneden en een cakeblik maakt een perfecte bakvorm.

INGREDIËNTEN BROOD

350 gram bloem
250 ml water
7 gram gedroogde gist
2 eetlepels olijfolie
halve theelepel zout
65 gram groene olijven
130 gram zwarte olijven
90 gram zongedroogde tomaten

INGREDIËNTEN TAPENADE

90 gram zongedroogde tomaten
65 gram groene olijven
100 gram zwarte olijven
2 teentjes knoflook
scheutje olijfolie
peper en zout

BEREIDING

1. Kneed het bloem samen met de olijfolie, het water en de gist tot een samenhangend deeg.
2. Hak de olijven grof en snijd de zongedroogde tomaten in plakjes.
3. Voeg de tomaten en de olijven toe aan het deeg en bestrooi met het zout.
4. Meng alles goed door elkaar, je zal merken dat het deeg wat roder wordt door de zongedroogde tomaten. 
5. Leg het deeg in een kom en dek af met een vochtige theedoek, laat een uur rijzen, of tot het deeg in omvang is verdubbeld.
6. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
7. Kneed het deeg nog eens stevig door en doe het in een ingevet cakeblik. Laat nogmaals 15 minuten rijzen met de theedoek over het cakeblik.
8. Bak het olijvenbrood in 30 minuten goudbruin.

Test of het brood gaar is door een houten prikker in het brood te steken. Als deze er droog uit komt is het brood goed!  

9. Voor de tapenade maak je de knoflook schoon en doe je deze samen met alle ingrediënten in de keukenmachine. Hak tot een grove tapenade en breng op smaak met peper en zout. 

Serveer het zongedroogde tomaten- en olijvenbrood met de tapenade en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *