Hartig

Zuurdesem brood met eigen starter

Het kost een hoop tijd, maar het is wel ontzettend lekker! Zuurdesembrood die je maakt met een eigen starter. Het duurt een week om een starter te maken, maar wanneer hij af is kun je iedere paar dagen een heerlijk brood bakken. Dat heb ik er wel voor over!

BROOD | RECEPT VOOR 1 GROTE ZUURDESEMBOL

Zuurdesem is een deeg van bloem en water, zonder de toevoeging van extra gist. Het gist ontstaat namelijk wanneer je de starter voor het deeg maakt. Dit is dus brood met natuurlijke gist! 

INGREDIËNTEN STARTER

700 gram bloem
680 gram warm water (op 30 graden Celsius)

INGREDIËNTEN BROOD

200 gram starter
500 gram (tarwe)bloem
12 gram zout
350 ml handwarm water


BEREIDING STARTER

Het maken van een zuurdesem starter kost een week, iedere dag moet je hem weer wat bijvullen en een restje van de oude starter weggooien. Om de starter te maken heb je een schone pot met een deksel nodig.

Dag 1
Weeg het gewicht van de lege pot en schrijf dit op. Vul de pot met 100 gram bloem en 150 gram water, het water moet 30 graden Celsius zijn. Roer dit goed door elkaar met een lepel tot het volledig is gemengd. Leg het deksel losjes op de pot en zet weg op kamertemperatuur.
Dag 2
Vandaag moet je een deel van de starter weggooien, je wilt in totaal 70 gram starter overhouden. Zet de pot op een weegschaal en schep net zo veel starter uit de pot tot je het startgewicht van de pot, plus 70 gram over hebt.
Vul de pot vervolgens met 100 gram bloem en 115 gram water, op 30 graden Celsius. Roer goed door en zet weg.
Dag 3
Herhaal de stappen van dag 2.
Dag 4
Ook op dag 4 gooi je weer net zoveel starter weg tot je 70 gram over hebt. Vul de starter weer aan met 100 gram bloem en 100 gram water, op 30 graden Celsius. Vervolgens roer je dit weer goed door en zet je het mengsel weg.
Dag 5
Herhaal de stappen van dag 4.
Dag 6
Gooi de starter weg tot je 50 gram over hebt. Daarna vul je de pot met 100 gram bloem en 100 gram water, weer op 30 graden. Meng het geheel goed door en zet weg.
Dag 7
Dit is de laatste voedingsdag, Om de zuurdesem starter goed actief te houden moet je deze laatste stap vervolgens iedere dag uitvoeren. Vanaf deze dag kun je brood gaan bakken! 
Bewaar 25 gram van de starter en gooi de rest weg. Voeg 100 gram bloem en 100 gram water, op kamertemperatuur, toe. Meng dit weer goed door elkaar en zet weg. De zuurdesem starter is nu af!

BEREIDING ZUURDESEMBROOD
  1. Meng de bloem en het zout goed door elkaar.
  2. Voeg de zuurdesemstarter en het handwarme water toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Dit kost ongeveer 10 minuten, de deegbal moet glanzend en veerkrachtig worden, kneed langer indien nodig.
  3. Bestrooi een kom met wat bloem en leg hierin de bal met deeg. Dek hem af met een vochtige theedoek en laat op kamertemperatuur rijzen tot hij in volume is verdubbeld.
  4. Wanneer het deeg in volume is verdubbeld geef je er een ferme stoot in met je vuist, het deeg zal nu inzakken. Vouw vervolgens de randen van het deeg in de ingezakte kuil en neem het deeg uit de kom.
  5. Kneed het deeg een paar keer stevig door. Vouw nu de randen naar de onderkant van de bal, hierdoor zal er een bolle vorm ontstaan.
  6. Leg het deeg op een licht gebloemde werkbank met de gevouwen kant naar beneden. Schuif nu een aantal keer rond met het deeg over de werkbank, zorg ervoor dat je contact blijft maken tussen het deeg en de werkbank. Zo sluit je de naad zo goed mogelijk.
  7. Vet een ovenbestendige pan in met olie en leg het deeg erin. Laat het nogmaals een uur rijzen op kamertemperatuur. Neem een scherp met en snijd een paar mooie vormen in het brood, bestrooi met bloem.
  8. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. Zet het zuurdesembrood met het deksel op de pan in de oven en bak gedurende 30 minuten.
  9. Neem het zuurdesembrood uit de pan en bak nog 15 minuten.
  10. Haal het brood uit de oven en laat volledig afkoelen, zo ben je verzekerd van een lekkere knapperige korst! 

Eet smakelijk!

Leave a Reply