Een opengesneden zuurdesembrood
Hartig

Zuurdesembrood voor beginners

Ik heb al vaker recepten gedeeld voor zuurdesembrood. Brood bakken is een vak apart en zuurdesem is dan ook gelijk de meest lastige vorm. Vandaar dat ik met een recept aan de slag ben gegaan voor een makkelijk zuurdesembrood, zonder levain, coil folding en rubaud, maar gewoon een makkelijk beginnersrecept. 

HARTIG | RECEPT VOOR 1 BROOD

Wat een tekst! Ja dat klopt, maar het is écht een beginnersrecept. Ik heb geprobeerd iedere stap zo duidelijk mogelijk te beschrijven, zodat je ook met wat minder ervaring een lekker brood kunt bakken, maar daardoor is het ook wat langer van stof geworden. 

Heb je nog geen starter gemaakt? Dan moet je nog even geduld hebben. De starter maak je in een week en heeft in de koude maanden zelfs nog een paar dagen langer nodig voor hij op z’n best is. Mijn recept voor een goede en actieve starter vind je hier: zuurdesembrood met eigen starter.

Starters houden van een lekkere warme omgeving, het liefste zo’n 25 graden, maar zeker in de koude maanden is dat niet altijd haalbaar. Daarom heb ik ook een paar tips voor het warm bewaren van een starter:

 • Zet hem op de oven of koelkast, die geven vaak wat warmte af
 • Zet hem in de oven met alleen het lichtje aan
 • Verwarm de oven voor op 40 graden (of een lagere temperatuur als jouw oven dat kan) en schakel de oven daarna uit. Laat heel even afkoelen en zet de starter daarna in de oven
 • Schijnt de zon? Zet de starter dan vlakbij een raam, of in een kamer met veel ramen, die ruimtes warmen vaak sneller op.

STARTER VOORBEREIDEN

200 gram actieve starter
50 gram bloem
50 gram lauwwarm water

INGREDËNTEN BROOD

500 gram bloem
280 gram lauwwarm water
15 gram zout
snufje suiker

BEREIDING DEEG
 1. Meng de actieve starter met de 50 gram bloem en het lauwwarme water, roer tot het een samenhangend geheel is. Doe in een schone pot en zet het deksel er losjes op. Laat de starter zo’n 4 uur rijzen op kamertemperatuur, als het niet zo warm is in huis kun je er ook voor kiezen om de starter de hele nacht te laten staan. Zo weet je zeker dat je starter goed voorbereid is.
 2. Meng de bloem met het zout en het snufje suiker door elkaar.
 3. Voeg de voorbereide starter toe en meng, dit kan in een standmixer/planeetmengermet de deeghaak, of met schone handen.
 4. Schenk beetje voor beetje het water bij het deeg en meng goed door elkaar. Zodra je al het water hebt toegevoegd kneed je het deeg nog zo’n 7 minuten. 
 5. Neem het deeg uit de kom en leg het op een schone werkbank, kneed het in 10 tot 15 minuten tot een elastisch en soepel deeg. Je merkt tijdens het kneden vanzelf dat het deeg iets minder begint te plakken en het een mooi samenhangend geheel wordt.
 6. Vet een kom in met wat olie en doe het deeg in de kom, dek af met huishoudfolie en laat zo’n 5 uur rijzen op kamertemperatuur.
VORMEN VAN HET ZUURDESEMBROOD
 1.  Neem het deeg na het rijzen uit de kom en kneed kort door.
 2. Pak de bovenkant van het deeg en trek dit over het deeg heen, tot je aan de onderkant komt. Trek de linkerkant van het deeg over de rechterkant heen, de rechterkant over de linkerkant en ten slotte de onderkant over de bovenkant.
 3. Draai met behulp van een deegkrabber de bal met deeg om en leg hem met de gevouwen kant naar beneden toe. 
 4. Trek het deeg over de werkbank naar je toe, probeer contact te maken met de werkbank, daardoor komt er wat spanning op het deeg te staan en krijg je een mooie ronde vorm. Draai het deeg een kwartslag en trek het nogmaals naar je toe, herhaal dit tot je alle vier de kwarten een keer naar je toe hebt getrokken.
 5. Herhaal stap drie een aantal keer, tot je tevreden bent met de vorm en je een mooie ronde deegbal hebt. 
 6. Bestrooi een rijsmandje ruim met rijstebloem. Dit voorkomt dat het deeg aan het mandje plakt. Gebruik weer een deegkrabber om het deeg ondersteboven in het rijsmandje neer te leggen, met de mooie kant naar beneden. 
 7. Dek het rijsmandje af met plastic folie, of doe het in een plastic zak. Leg in de koelkast en laat de hele nacht rijzen.
AFBAKKEN
 1. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius en zet een gietijzeren braadpan in de oven, hier ga je het brood straks in afbakken. Haal het deeg uit de koelkast en haal uit de plastic zak, laat even op kamertemperatuur komen.
 2. Zodra de oven voorverwarmd is neem je de pan uit de oven. Haal het deeg uit het rijsmandje en leg met de platte kant naar beneden in de pan.
 3. Neem een scherp mesje en snijd een paar lijnen in het brood, het makkelijkste is om een rechte lijn, of een kruis te maken. Hierdoor kan het brood straks makkelijker rijzen in de oven.
 4. Zet het deksel op de pan en bak het zuurdesembrood 20 minuten in de voorverwarmde oven, haal het deksel van de pan en bak nogmaals 15 tot 20 minuten. 
 5. Laat het brood afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!

Leave a Reply