Shakshuka met flatbread
Shakshuka is een heerlijk eenpansgerecht uit het Midden-Oosten. In Marrakech heb ik dit ook maar al te vaak gegeten en het blijft keer op keer een gerecht met een rijke smaak. Vandaar dat wij vandaag ook aan de slag gaan met shakshuka, en hier maken we ook zelf flatbreads bij!
HOOFDGERECHT | 2 PERSONEN | VEGETARISCH
INGREDIËNTEN SHAKSHUKA
INGREDIËNTEN FLATBREAD
400 gram tomatenblokjes, 1 blik
70 gram tomatenpuree, klein blikje
4 eieren
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 oranje paprika
1 rode peper
bosje koriander
1 tl chilipoeder
2 tl paprikapoeder
2 tl komijnpoeder
300 gram bloem
200 gram yoghurt
10 gram bakpoeder
5 gram zout
10 gram komijnzaad
Bereiding flatbreads
- Meng de bloem met het zout en het bakpoeder, voeg daarna de yoghurt toe.
- Kneed het deeg tot een samenhangend geheel.
- Verdeel het deeg in 4 stukken en rol deze uit tot mooie flatbreads.
- Zet een droge koekenpan op laag vuur.
- Strooi het komijnzaad over de flatbreads en druk dit aan, zodat het zaad blijft plakken.
- Bak de flatbreads aan beide zijden tot er goudbruine vlekken ontstaan.
Bereiding shakshuka
- Verwarm wat olie in een hapjespan op middelhoog vuur.
- Snipper de ui en fruit deze ongeveer 5 minuten in de warme pan.
- Pers of snijd de knoflook en voeg deze toe aan de gefruite ui, bak kort mee.
- Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper en gooi deze weg. Snijd de peper in dunne plakjes en bak deze mee.
- Snijd de paprika in dunne reepjes en voeg deze bij de ui en knoflook. Gaar in ongeveer 5 minuten.
- Voeg het blikje tomatenpuree toe en bak mee. De puree moet goed verwarmd worden om zo de zure smaak te verliezen. Je kunt ook een cupje koffiemelk toevoegen tegen het zuur in de puree.
- Voeg het blik tomatenblokjes toe, vul het blik tot de helft met water en voeg dit ook toe. Breng aan de kook.
- Voeg het chilipoeder, paprikapoeder en komijnpoeder toe. Breng op smaak met peper en zout.
- Maak een kuiltje in de saus en breek hier een ei in, herhaal dit met alle eieren. Om het makkelijker te maken kun je de eieren ook in een kommetje breken en deze zo in de saus gieten. Doe nu het deksel op de pan en pocheer de eieren ongeveer 4 minuten. Zo is het eiwit gestold en het eigeel nog vloeibaar. Heb je liever een hardgekookt ei? Laat het geheel dan wat langer pocheren.
Serveer de shakshuka in een kom met de flatbreads, of zet gewoon de pan op tafel!