Spaghetti met gehaktballen
Top shot spaghetti
Recreates,  Vlees

The Chef Show Roy Choi’s spaghetti met gehaktballen

The Chef Show is een ontzettend leuk programma op Netflix over Jon Favreau die regelmatig met Roy Choi de keuken in gaat. In seizoen 2 maakt Roy deze fantastische spaghetti met gehaktballen en die wilde ik ontzettend graag proberen. Het gerecht heeft flink wat tijd nodig, maar het is zeker de moeite waard!

VLEES | RECEPT VOOR 4 PERSONEN

Je kunt met dit recept een flinke bakplaat met gehaktballen maken, dus ik heb ook Roy’s tip opgevolgd om de overige gehaktballen te verwerken in een lasagne. Zo kun je meermaals eten van een avond koken.

INGREDIËNTEN GEHAKTBALLEN

1 kg half om half gehakt
1 grote ui
15 gram peterselie
3 teentjes gekonfijte knoflook
50 gram Parmezaanse kaas
100 gram paneermeel
1 ei
2 tl chilivlokken
zout en peper

INGREDIËNTEN SPAGHETTI

1 bakje champignons
10 teentjes knoflook
160 ml zonnebloemolie
2 blikken gepelde tomaten (heel)
500 gram spaghetti
1/2 bosje basilicum
zout en peper
Parmezaanse kaas

BEREIDING SPAGHETTI - DEEL I
  1. Borstel eventueel vuil van de champignons en doe ze in een pan met ruim water. Zet op het vuur en breng aan de kook, laat minimaal 2 uur koken. De champignons mogen daarna weg, de bouillon bewaar je voor de pastasaus.
  2. Doe de teentjes knoflook (ongepeld) in een steelpan met de zonnebloemolie. Zet op laag vuur en laat minimaal 30 minuten trekken, tot de teentjes knoflook goudbruin en zacht zijn. 
  3. Haal van het vuur, haal de teentjes knoflook uit het vel, gooi de vellen weg, maar bewaar de gekonfijte knoflook en de olie.
BEREIDING GEHAKTBALLEN
  1. Maak de ui schoon en snipper zeer fijn, pluk de blaadjes peterselie van de steeltjes en hak ook fijn.
  2. Doe het gehakt in een grote kom, samen met de gesnipperde ui en peterselie.
  3. Neem drie teentjes gekonfijte knoflook van de spaghetti en doe bij het mengsel. Als ze zacht zijn kun je ze met je handen door het mengsel heen knijpen, als ze te hard zijn snipper je ze eerst fijn. Voeg ook het ei toe.
  4. Rasp de Parmezaanse kaas boven het mengsel. Breng op smaak met peper en zout en de chilivlokken. 
  5. Kneed het mengsel goed door en voeg het paneermeel toe. Als je stevige ballen kunt maken van het mengsel is het goed, anders voeg je eventueel nog meer paneermeel toe.
  6. Draai gehaktballen ter grootte van een pingpongbal en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bak de gehaktballen gedurende 20 minuten. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn, maar wel al bruin aan de buitenkant.
BEREIDING SPAGHETTI - DEEL II
  1. Neem een braadpan en doe hierin de blikken gepelde tomaat, knoflook en olie, breng aan de kook.
  2. Voeg de zelfgemaakte paddenstoelenbouillon toe, haal de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer. 
  3. Zet de pan terug op het vuur en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte is bereikt, dit duurde bij mij ongeveer 1 uur.
  4. Kook de spaghetti al dente volgens de verpakking.
  5. Voeg het gewenste aantal gehaktballen toe aan de saus en laat doorgaren terwijl de spaghetti kookt.
  6. Scheur de basilicum blaadjes grof en voeg toe aan de saus.
  7. Voeg twee eetlepels kookvocht toe aan de saus en giet de spaghetti af. Roer de spaghetti door de saus heen, zodat de saus mooi om de spaghetti kleeft.

Serveer de spaghetti met Parmezaanse kaas en een topje basilicum. Eet smakelijk!

Leave a Reply