Tips

Mijn favoriete keukenhacks

Vandaag deel ik mijn favoriete keukenhacks, dit zijn trucjes om het koken net iets makkelijker te maken, maar ook handige weetjes over het bewaren van eten en hoe je goed met restjes om kunt gaan. Deze keukenhacks wil je niet missen!

1. THEEZAKJE VOOR HELE KRUIDEN

Kook je vaak stoofvlees, bouillon, curry of een ander gerecht waar je veel hele kruiden in gebruikt? Dan is dit een super handige tip voor jou. Doe alle hele kruiden zoals kruidnagel, laurier, kardemom en steranijs in een los theefilter en zet hem met een houten wasknijper vast aan de rand van de pan. Zo koken de kruiden wel helemaal mee, maar hoef je later niet meer te zoeken naar die derde kruidnagel. Lege theefilters kun je onder andere kopen bij Simon Lévelt.

2. MAKKELIJKER SNIJDEN

Deze tip heb je ongetwijfeld al een keer gelezen, maar ik wil hem je niet onthouden. Leg een nat doekje onder je snijplank zodat de snijplank niet gaat schuiven tijdens het snijden. Dit vind ik vooral handig als ik een grote pan groente soep wil maken en er veel gesneden moet worden. Het doekje kan een schoonmaakdoekje zijn, of stukje keukenrol. Deze anti-slip matjes van Action doen het overigens ook perfect, deze knip je op maat en kunnen ook prima in de vaatwasser, dit werd altijd gebruikt in de keuken van de hogere hotelschool.

3. ALLEMAAL INVRIEZEN

Ik heb bijna alles wel een keer in de vriezer gedaan om te kijken of het product mooi zou blijven. Mijn favoriete vriezer keukenhacks zijn dat je rode peper, gember en geraspte kaas perfect kunt invriezen. Bevroren gember en peper kun je raspen om zo de juiste hoeveelheid te gebruiken, dan hoef je de producten niet eerst te ontdooien voordat je ermee aan de slag gaat. Geraspte kaas zal ook niet aan elkaar gaan plakken in de vriezer, dus kun je prima over je ovenschotel verdelen.

4. HOUDBAARHEID VAN EIEREN

Weet je niet zeker of de eieren in de koelkast nog houdbaar zijn? Doe ze dan in een glas met water. De eieren die naar de bodem zinken zijn houdbaar en degene die drijven kun je niet meer eten.

5. KRIJG JE EEN DEKSEL NIET OPEN?

Het gebeurt mij veel te vaak dat ik wil koken, maar het deksel van een pot er maar niet afgedraaid krijg. De truc is om een gaatje te prikken in het deksel met bijvoorbeeld een schaar of een scherp mes. Op deze manier verbreek je het vacuüm en draai je de pot zo open!

6. VERSE KRUIDEN OVER?

De zakjes verse kruiden uit de supermarkt zijn vaak best groot en je hebt lang niet altijd het hele zakje nodig. Ik vind het zonde om de kruiden te laten verpieteren, dus ik heb twee snelle keukenhacks waarmee je de kruiden langer kunt bewaren. Je kunt bijvoorbeeld een lekkere kruidenolie maken door zonnebloemolie met verse kruiden naar keuze en peper en zout te mixen in een keukenmachine of blender. Deze kruidenolie blijft weken goed in de koelkast en kun je zelfs invriezen. De kruidenolie gebruik ik vaak om een gerechtje net wat meer smaak te geven, druppelsgewijs over een kommetje soep te doen, of over mijn brood te smeren als ik het ga roosteren. 

Daarnaast kun je ook heel makkelijk zelf kruidenboter maken. De boter laat je op kamertemperatuur komen en mix je in de keukenmachine met verse kruiden naar keuze, peper en zout en gehakte knoflook. Je kunt de roomboter in de koelkast bewaren of invriezen.

7. PARMEZAANSE KAAS

Als je een blok Parmezaanse kaas koopt blijft er altijd een kontje over die eigenlijk altijd wordt weggegooid. Dit kontje kun je prima invriezen en later meekoken in een pastasaus of bouillon voor extra smaak.

8. BOSUI

Net als bij Parmezaanse kaas gooi je bij bosui meestal ook het kontje met de wortels weg, terwijl je hier heel makkelijk weer nieuwe bosui mee kunt laten groeien. Je zet de kontjes tot tweederde onder water in een glas en klaar is kees. De bosui groeit vanzelf weer aan, op deze manier kun je de bosui tot wel drie keer opnieuw gebruiken! 

9. SAUS AFBINDEN MET KOOKVOCHT

Eet je vanavond pasta? Doe dan eens een paar eetlepels van het kookvocht van de pasta bij de pastasaus. Het kookvocht zit vol met zetmeel van de pasta en zorgt ervoor dat de saus mooi zal binden en uiteindelijk echt om de pasta heen kleeft zoals je dat in Italië ook altijd ziet. Heerlijk!

10. BLIND BAKKEN

Bij het bakken van een taartbodem moet je de bodem vaak blind bakken. Hierbij leg je een stuk bakpapier op de bodem en vul je hem vervolgens met keramische blindbakbonen, door de bodem op deze manier te bakken komt hij niet omhoog in de oven. Echter, heb je helemaal geen blindbakbonen nodig, je kunt de bodem ook prima vullen met droge rijst, of gedroogde bonen.

Dit waren mijn tien favoriete keukenhacks! Heb jij ook een handige hack? Laat het dan weten in de reacties, zo maken we koken nog leuker en makkelijker!

Leave a Reply