Fried rice met geroosterde broccoli
Fried rice vind ik een heerlijk gerecht om doordeweeks te eten. Je kunt het maken met restjes rijst van de vorige dag, de ingrediënten voor de marinade heb je waarschijnlijk al in huis. Dus alleen nog wat verse groenten toevoegen en je hebt een heerlijke maaltijd.
VEGA | RECEPT VOOR 2 PERSONEN
Je kunt bij fried rice afwisselen met allerlei lekkere verse groenten. Probeer het bijvoorbeeld ook eens met paksoi, Chinese kool, geroosterde aubergine of gewokte courgette. Zo kun je met één basisrecept een heleboel verschillende smaken ontdekken.
INGREDIËNTEN FRIED RICE
200 gram rijst
5 el sojasaus
1 el sesamolie
2 el rijstazijn
1 el honing
1/2 el sriracha
1/2 el chilisaus
scheutje worcestersaus
INGREDIËNTEN GEROOSTERDE BROCCOLI
1 broccoli van ca. 500 gram
1 ui
korianderpoeder
chilipoeder
peper en zout
1 el zonnebloemolie
1 el sesamolie
BEREIDING
- Kook de rijst volgens de verpakking en laat volledig afkoelen. Het liefste gebruik ik ‘’oude’’ rijst van de vorige dag, dat bakt straks nog lekkerder op.
- Meng de ingrediënten voor de marinade en zet weg tot later gebruik.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Snijd de broccoli in kleine roosjes en verdeel over de plaat.
- Maak de ui schoon, snijd door de helft en snijd vervolgens in ringen. Verdeel de uienringen ook over de bakplaat.
- Besprenkel met de zonnebloemolie, sesamolie, versgemalen peper en zout en wat chili- en korianderpoeder.
- Rooster de broccoli gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Begin een kwartier nadat de broccoli in de oven zit met het opbakken van de rijst, verdeel het eventueel over twee pannen. Als je een dunne laag rijst gebruikt krijg je een lekker krokant korstje.
- Verwarm flink wat zonnebloemolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de rijst rondom totdat hij licht begint te kleuren en schenk vervolgens de marinade erbij. Bak door tot de rijst rondom goed aangebakken is.
Serveer de fried rice met de geroosterde broccoli en maak af met wat sesamzaadjes en eventueel wat gesneden bosui.