Pommes duchesse
Vega(n)

Pommes duchesse uit de oven

Pommes duchesse is een prachtige aardappelgarnituur die je vaak tijdens Kerst op tafel vindt. Zelfgemaakte zijn écht lekkerder dan die uit de supermarkt, dus dit is zeker de moeite waard! 

VEGA | RECEPT VOOR 75 POMMES DUCHESSE

Met dit recept maak je een flinke hoeveelheid pommes duchesse, zelf maak ik graag een grote hoeveelheid zodat ik een deel kan invriezen. Je kunt de ongebakken pommes duchesse op een met bakpapier bekleed bord in de vriezer zetten, zodra ze goed hard zijn geworden kun je ze van het bord in een diepvrieszak of bakje doen. Laat de bevroren pommes duchesse eerst even ontdooien, of verleng de baktijd met circa 5 tot 10 minuten voor de bevroren variant.

INGREDIËNTEN

1 kg kruimige aardappelen
75 gram roomboter
1 tl foelie
1 el mosterd
2 tl zout
2 eidooiers

BEREIDING
 1. Schil de aardappelen en snijd in vieren.
 2. Doe de aardappelen in een pan en vul met water tot de aardappelen net onder staan. Zet op het vuur en breng aan de kook, voeg 1 tl zout toe aan het water.
 3. Kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar, of tot je er met een vork in kunt prikken en de aardappel gemakkelijk van de vork valt. 
 4. Giet af en stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper.
 5. Snijd de roomboter in klontjes en voeg toe aan de gestampte aardappelen, voeg vervolgens ook de rest van het zout en de foelie toe. Stamp tot er een mooie gladde puree is ontstaan.
 6. Proef de puree en breng eventueel verder op smaak.
 7. Laat de gestampte aardappelen ongeveer 10 minuten afkoelen en voeg vervolgens ook de eidooiers toe, stamp nogmaals door tot het een egaal geheel is.
 8. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
 9. Doe de puree in een spuitzak met een gekartelde spuitmond en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 10. Spuit de pommes duchesse op de met bakpapier beklede bakplaat.
 11. Bak de pommes duchesse in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.

Leave a Reply