Bovenaanzicht van een bord met spitskool
Vega(n)

Spitskool van de barbecue

De zomer komt eraan, dus de barbecue wordt hier alweer regelmatig aangestoken. Wat mij betreft is barbecueën niet alleen vlees met salade en brood, maar af en toe ook een beetje fine dining. Deze spitskool past daar zeker bij! Hij wordt geserveerd met een crème van zoete aardappel, chimichurri en gerookte amandelen.

VEGA | RECEPT VOOR 4 PERSONEN

Bij grotere groenten vind ik het het makkelijkste om de groenten eerst in z’n geheel op de barbecue te garen en later in stukken te snijden en dan nog even aan te bakken. Daarom heeft de spitskool één mooie donkere kant en is de andere kant wat lichter.

INGREDIËNTEN SPITSKOOL

1 spitskool
100 gr gerookte amandelen

INGREDIËNTEN CRÈME

2 zoete aardappelen
1 tl garam marsala
1/2 tl gerookt paprikapoeder
4 teentjes zwarte knoflook

INGREDIËNTEN CHIMICHURRI

20 gram peterselie
10 gram verse oregano
1 rode peper
2 tenen knoflook
1 citroen
3 el rode wijnazijn
olijfolie

BEREIDING SPITSKOOL
  1. Steek de barbecue aan en laat de spitskool in zijn geheel garen. De spitskool is gaar wanneer je er gemakkelijk een mesje in- en uit kunt laten gaan.
  2. Snijd de spitskool in vieren en bak de vier delen goudbruin op de barbecue.
BEREIDING ZOETE AARDAPPEL CRÈME
  1. Breng een pan met ruim water en een flinke snuf zout aan de kook.
  2. Schil ondertussen de zoete aardappels en snijd ze in gelijkmatige blokjes.
  3. Kook de zoete aardappel gaar in het kokende water, gooi het kookwater nog niet weg wanneer de aardappelen gaar zijn.
  4. Doe de gekookte zoete aardappel samen met de garam marsala, het paprikapoeder en de teentjes zwarte knoflook in de keukenmachine. 
  5. Draai tot een gladde puree, voeg eventueel wat van het kookvocht toe om de juiste consistentie te bereiken.
BEREIDING CHIMICHURRI
  1. Haal de blaadjes kruiden van de steeltjes en hak zeer fijn.
  2. Maak de knoflook en rode peper schoon en snijd het vruchtvlees in fijne blokjes. Doe samen met de groene kruiden in een kom.
  3. Voeg het sap van de citroen, rode wijnazijn en een flinke scheut olijfolie toe. 
  4. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
PRESENTATIE
  1. Verdeel de zoete aardappel crème over de borden, leg hier de spitskool op en maak af met de chimichurri. Garneer met de gerookte amandelen. 

Serveer en eet smakelijk! Ben je nog op zoek naar een lekker dessert voor je avondje barbecueën? Dan is dit warme frambozentaartje zeker een must! In plaats van in de oven warm je hem op op de barbecue.

Leave a Reply