Vega(n)

De lekkerste stoofperen

Speciaal voor de adventskalender van Studio Eeke heb ik dit recept gemaakt. Stoofperen zijn heerlijk in de herfst en winter, je serveert ze meestal bij het diner, maar ze zijn ook heerlijk om te verwerken in taarten. Kortom, je kunt er alle kanten mee op! 

VEGA | RECEPT VOOR 6 STOOFPEREN

De stoofperen stoof je in een mengsel van rode wijn, sherry en allerlei kruiden. Dit mengsel moet je zeker niet weggooien als je stoofperen hebt gemaakt. Gebruik het vocht bijvoorbeeld om rode kool in te garen, of doe een paar eetlepels door zelfgemaakte banketbakkersroom of ganache om in een taart te verwerken. 

INGREDIËNTEN

6 Gieser Wildeman peren
750 ml soepele rode wijn (Merlot)
150 ml Pedro Ximénez sherry
1 kaneelstokje
5 kruidnagels
3 kardemom peulen
3 stuks steranijs

BEREIDING
  1. Schil de peren helemaal, maar laat het steeltje zitten.
  2. Zet de peren rechtop in een kookpan, kies er een waar ze precies in passen, dan blijven ze netjes staan.
  3. Doe de rode wijn, sherry en kruiden bij de peren in de pan en breng aan de kook.
  4. Zodra het vocht kookt zet je het vuur lager, laat de peren vervolgens gedurende 2 uur stoven. 
  5. Na twee uur zijn de peren zacht, maar nog wel een beetje stevig. Zo eet ik mijn stoofperen het liefste, heb jij liever een iets zachtere peer? Stoof dan gewoon nog even door. Je kunt met een vork in de peren prikken om te voelen hoe gaar ze zijn.

Eet smakelijk!

Leave a Reply