Vegetarische gehaktballen van aubergine
Ik eet steeds vaker vegetarisch en daarom probeer ik ook steeds meer recepten uit waarbij je van groenten lekkere vervangers kunt maken van een typisch vleesproduct. Zo deel ik vandaag deze heerlijke vegetarische gehaktballen van aubergine!
VEGA | RECEPT VOOR 2 PERSONEN
Deze gehaktballen krijgen door de aubergine een vlezige structuur. Ik gaar ze in een tomatensaus waardoor ze lekker zacht en sappig worden, maar je kunt ze natuurlijk ook heerlijk opbakken en bij de stamppot serveren!
INGREDIËNTEN GEHAKTBALLEN
2 aubergines
2 teentjes knoflook
100 gram ricotta
100 gram Parmezaanse kaas
100 gram paneermeel
peper en zout
1 ei
2 el bloem
10 gram peterselie
10 gram basilicum
INGREDIËNTEN SAUS
1 blik gepelde tomaten (400 gr)
3 teentjes knoflook
1 tl tomatenpuree
1 tl suiker
1 tl zout
1 tl paprikapoeder
2 tl chilivlokken
BEREIDING VEGETARISCHE GEHAKTBALLEN I
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Snijd de aubergines in plakken van circa 1 centimeter dik, snijd de plakken in reepjes en de reepjes in gelijke blokjes.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hier de aubergine blokjes over. Besprenkel met flink wat zonnebloemolie en bestrooi met versgemalen peper.
- Bak de aubergine blokjes zo’n 15 minuten in de voorverwarmde oven, schep om en laat nogmaals 15 minuten bakken tot goudbruin.
- Doe de gebakken aubergine in een kom en stamp grof met een aardappelstamper. Zet in de koelkast om af te laten koelen, dit duurt zo’n 15 tot 20 minuten. Ga ondertussen verder met de tomatensaus.
BEREIDING TOMATENSAUS
- Pel de teentjes knoflook en snipper fijn.
- Verwarm een scheutje zonnebloemolie in een steelpan en fruit hierin de gesnipperde knoflook glazig.
- Voeg de overige ingrediënten van de saus toe en roer door. Vul het lege blik van de gepelde tomaten met water en voeg dit ook toe.
- Laat de saus op laag vuur inkoken.
BEREIDING VEGETARISCHE GEHAKTBALLEN II
- Maak de teentjes knoflook schoon en snipper fijn. Snijd de peterselie en basilicum in ragfijne reepjes.
- Laat een anti-aanbakpan met een scheutje zonnebloemolie heet worden.
- Voeg de gesneden kruiden en knoflook toe aan de kom met aubergine, doe hier eveneens het ei, de ricotta, het paneermeel, de bloem en de helft van de Parmezaanse kaas bij. Doe als laatste ruim versgemalen peper en zout bij het mengsel en kneed het vervolgens goed door met je handen.
- Vorm 10 gehaktballen ter grootte van een pingpongbal en bak ze aan alle kanten goudbruin in de warme bakpan.
PRESENTATIE
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Vet een ovenschaal lichtjes in en schenk hier de ingekookte tomatensaus in.
- Verdeel de gehaktballen over de saus en bak gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Bestrooi met de overgebleven Parmezaanse kaas en scheur er nog wat blaadjes basilicum overheen.
Serveer de vegetarische gehaktballen met brood, couscous, of rijst en eet smakelijk!