Het broodje kroketburger
Het broodje met de kroketburger, met de bovenkant naast het broodje
Close up van de glimmende hamburgerbroodjes
Vega(n)

Vegetarische kroketburger

Een broodje kroket van de snackbar is heerlijk, maar er gaat niets boven een zelfgemaakte kroket! Vandaag deel ik een recept voor een vegetarische kroketburger met honingmosterdmayonaise. 

VEGA | RECEPT VOOR 6 BURGERS

De gepaneerde kroketburgers kun je prima invriezen. Laat ze eerst los van elkaar hard worden in de vriezer en doe ze daarna in een diepvrieszakje.

De basis van de kroketburger is salpicon, dit is een mengsel van bloem, boter en bouillon. Hiermee kun je ook ragout en bitterballen maken, hoe meer bouillon je toevoegt, hoe dunner het mengsel wordt. Voor kroketburgers en bitterballen willen we het mengsel wat dikker houden.

INGREDIËNTEN SALPICON

50 gram boter
1 ui
60 gram bloem
400 gram water
1/2 blokje paddenstoelenbouillon

INGREDIËNTEN VULLING

175 gram vegetarische kipstukjes
1 tl mosterd
1/2 tl zout
1/2 tl cajun kruiden
1 tl uienpoeder
1 tl foelie (of nootmuskaat)
versgemalen peper

AFMAKEN

6 hamburgerbroodjes
6 el mayonaise
3 tl mosterd
3 tl honing
bloem
2 eieren
paneermeel
frituurolie

BEREIDING VULLING
 1. Trek de vegetarische kipstukjes met behulp van twee vorken uit elkaar.
 2. Doe in een kom samen met de kruiden en mosterd en meng goed door elkaar. Dek af met folie en zet weg in de koelkast tot gebruik.
BEREIDING SALPICON
 1. Breng 400 ml water aan de kook en laat hier het halve bouillonblokje in oplossen. Laat helemaal koud worden in de koelkast.
 2. Snipper de ui zeer fijn.
 3. Laat de roomboter smelten in een steelpan, zodra de boter gesmolten is voeg je de gesnipperde ui toe en laat je deze aanfruiten.
 4. Voeg de bloem in een keer toe en roer met een houten pollepel tot er een zanderig mengsel ontstaat. De bloem moet garen om zijn binding goed af te geven, dus laat de bloem een paar minuutjes (3 tot 5) bakken in de pan. Roer het mengsel af en toe door, zodat het niet gaat aanbranden. Dit mengsel noem je roux.
 5. Schenk eenderde van de koude bouillon bij de roux en roer door tot de bouillon is opgenomen. Herhaal dit met het volgende deel van de bouillon, uiteindelijk moet de salpicon de dikte krijgen van behangerslijm, ik heb ongeveer 350 ml bouillon gebruikt. 
 6. Ten slotte meng je de gekruide kipstukjes met de salpicon, stort dit mengsel in een brede ovenschaal, hoe groter de schaal is, hoe sneller de salpicon zal terugkoelen. 
 7. Zet de salpicon in de koelkast en laat helemaal opstijven.
AFMAKEN
 1. Maak de kroketsaus door de honing, mosterd en mayonaise met elkaar te mengen en zet weg.
 2. Zet drie diepe borden klaar, doe in een bord een laagje bloem. In het tweede bord breek je de eieren en kluts je deze met een vork, in het derde bord doe je een laagje paneelmeel.
 3. Vorm met je handen zes kroketburgers van de salpicon. 
 4. Paneer de burgers door ze eerst door de bloem te wentelen, vervolgens door het geklutste ei en als laatste door het paneermeel. Ik houd altijd een natte en een droge hand aan. Zo gebruik ik een hand voor het doorhalen door het ei en de andere hand voor de bloem en het paneermeel.
 5. Laat de frituur, of een pan met olie opwarmen tot 180 graden Celsius.
 6. Frituur de kroketburgers tot ze volledig goudbruin zijn en laat uitlekken op wat keukenpapier.
 7. Snijd de broodjes door, besmeer met flink wat mosterdmayonaise en beleg met de kroketburger.

Eet smakelijk!

One Comment

Leave a Reply