Beef wellington vind ik altijd een heerlijk en feestelijk gerecht. Een mooi stuk langzaam gegaard vlees in knapperig bladerdeeg. En vegetarisch is dit gerecht minstens net zo lekker! Gevuld met gekarameliseerde uien, spinazie en champignons. Perfect voor het najaar!
HOOFDGERECHT | VOOR 3 PERSONEN | VEGETARISCH
Je kunt natuurlijk alle kanten op met de vulling van deze ”beef” wellington. Ik gebruikte champignons en spinazie, maar denk ook eens aan pompoen en zoete aardappel. De truc is dat de vulling niet te vochtig mag zijn, anders wordt het bladerdeeg niet lekker knapperig. Maar verder houdt niets je tegen!
INGREDIËNTEN
1 rol vers bladerdeeg 500 gram gemengde paddenstoelen 250 gram spinazie 100 ml water 100 ml witte wijn 1 bouillonblokje 3 tenen knoflook 2 sjalotten 1 eigeel roomboter peper en zout
BEREIDING VEGA WELLINGTON
1. Pel de knoflook en de sjalotten en snipper deze fijn. 2. Smelt een klontje roomboter in een koekenpan en bak hierin de knoflook en sjalotten goudbruin. 3. Voeg het water, de wijn en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. 4. Snijd de paddenstoelen in fijne blokjes en bak deze in een klontje boter in een tweede pan gaar, laat door garen tot het vocht is verdampt. 5. Doe de paddenstoelen bij de pan met de sjalotten, breng op smaak met peper en bak mee. Laat het mengsel op het vuur staan tot al het vocht is verdampt. Voeg eventueel een eetlepel paneermeel toe om het mengsel wat steviger te maken. 6. Roerbak de spinazie in een droge pan tot het geslonken is. Breng de spinazie over naar een zeef, spoel af met koud water en laat uitlekken. Knijp de spinazie goed uit en bestrooi flink met zout en peper. 7. Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de spinazie over het midden en leg daar het paddenstoelenmengsel op. Bestrooi met peper en zout. 8. Vouw de linker- en rechterzijde van het bladerdeeg over de vulling heen. Vervolgens vouw je daar de boven- en onderkant van het overige deeg overheen.
AFBAKKEN
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. 2. Leg de wellington met de gevouwen kant naar beneden op het bakpapier. 3. Snijd met een mesje heel voorzichtig een ruitvormig patroon in het deeg. 4. Bestrijk met het eigeel en bak in 35 minuten goudbruin.