Zomerse salade met bbq biet en buffelmozzarella
Als het mooi weer is eet ik graag salade, het is vaak makkelijk om te maken, lekker fris en perfect voor bij het warme weer. Vandaag deel ik een recept voor een zomerse salade met biet van de barbecue, dat kost iets meer tijd, maar geeft wel een heerlijke rijke smaak!
VEGA | RECEPT VOOR 2 PERSONEN
Voor deze salade heb ik kleine mozzarella bollen van 50 gram per stuk gebruikt. Deze kocht ik bij de Lidl tijdens de Italiaanse weken. Albert Heijn heeft standaard kleine burrata’s van 50 gram in het assortiment, die verkopen ze onder de naam burratine.
INGREDIËNTEN
6 sneetjes ciabatta
1 krop little gem sla
1/2 komkommer
150 gram cherrytomaatjes
1 avocado
2 rode bieten
100 gram buffermozzarella
INGREDIËNTEN VINAIGRETTE
15 gram fijne mosterd
5 gram honing
15 gram dragon azijn
50 ml zonnebloemolie
1 teentje knoflook
sap van 1/2 citroen
snufje zout
INGREDIËNTEN ZOETZURE UI
50 gram suiker
50 gram water
50 gram azijn
1 rode ui
VOORBEREIDING BIETEN
De bieten voor deze salade kunnen op twee manieren worden klaargemaakt. Mijn favoriete manier is op de barbecue, maar dit kost wel wat meer tijd. Vaak pof ik de bieten al een dag of twee van tevoren, zodat ik ze voor de salade snel kan verwerken.
- Steek de barbecue aan, pof de bieten met schil gedurende anderhalf tot twee uur op de hete barbecue. De schil zal blakeren, maar die halen we er later af. De tijd is afhankelijk van het formaat van de biet.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verpak de bieten met schil in aluminiumfolie en pof gedurende een uur tot anderhalf uur tot de bieten gaar zijn.
Wanneer de bieten zijn afgekoeld kun je de schil eraf halen en verwerken, of bewaren tot later gebruik.
BEREIDING ZOETZURE RODE UI
- Doe de azijn, water en suiker in een steelpan en breng aan de kook.
- Maak ondertussen de rode ui schoon en snijd hem in dunne halve ringen.
- Voeg zodra de suiker volledig is opgelost de rode ui toe aan het mengsel en neem van het vuur.
- Laat volledig afkoelen en bewaar de ui in het zoetzuur in een afgesloten bakje in de koelkast.
BEREIDING ZOMERSE SALADE
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Rooster de sneetjes ciabatta in ongeveer 7 minuten tot goudbruin. Neem uit de oven en laat afkoelen.
- Hak de teen knoflook voor de vinaigrette fijn en doe samen met de overige ingrediënten voor de vinaigrette in een kom. Klop met behulp van een garde tot een samenhangend geheel.
- Haal de blaadjes van de krop little gem, was ze en snijd in fijne reepjes. Verdeel vervolgens over twee borden.
- Snijd de komkommer in blokjes en de cherrytomaatjes door de helft en verdeel over de sla.
- Snijd de avocado door de helft, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Haal het vruchtvlees met behulp van een lepel uit de schil en waaier uit over de salades.
- Verdeel wat van de zoetzure rode ui over de salade en snijd de rode bieten in blokjes, bestrooi de salade met de biet.
- Maak af met een bol buffelmozzarella, versgemalen peper en grof zeezout. Serveer met de vinaigrette en de ciabatta.
Serveer en eet smakelijk!