De zelfgerookte zalm
Vis

Zelf zalm roken op de barbecue

Zelf zalm roken is helemaal niet moeilijk, maar wel heel erg leuk om te doen! Vandaag deel ik een recept waarmee je kunt roken op een kamado barbecue. Dit is een koudgerookte variant, dus hij gaart niet tijdens dit proces.

VIS | RECEPT VOOR 1 ZALMZIJDE

Om de zalm te roken moet hij eerst worden gepekeld zodat hij de rooksmaak beter opneemt. Pekelen duurt behoorlijk lang, dus het is het makkelijkste om de stappen over twee dagen te verdelen. De gerookte zalm kun je gemakkelijk invriezen.

INGREDIËNTEN PEKEL

1 zalmzijde
300 gram suiker
300 gram zout
10 gram venkelzaad
15 gram gemalen koriander
30 gram tajin limoen/peper

OVERIGE BENODIGDHEDEN

Rookmot
Cederhouten rookplankje
Lege eierdoos

VOORBEREIDING
  1. Meng alle ingrediënten voor de pekel door elkaar.
  2. Snijd de zalmzijde door de helft en verdeel de pekel over de stukken zalm. Dek af en laat 18 uur pekelen in de koelkast.
  3. Laat vlak voor je wilt gaan roken de cederhouten plankjes minimaal 1 uur wellen in koud water, zo voorkom je dat ze vlam kunnen vatten.
  4. Spoel de zalm af en dep helemaal droog met keukenpapier. Leg de stukken op de cederhouten plankjes.
ROKEN
  1. Vul de halve eierdoos met het rookmot, leg op de bodem van de barbecue en steek de eierdoos aan.
  2. Leg het rooster op de barbecue en leg de cederhouten plankjes met de stukken zalm op het rooster. Doe het deksel van de barbecue dicht en de onderste schuif een stukje open. Laat de zalm ongeveer anderhalf uur roken. 

De temperatuur van de barbecue mag niet boven de 30 graden komen, anders kunnen de eiwitten stollen en zal de zalm garen. Als de temperatuur in de barbecue te hoog wordt kun je de klep even openen zodat hij terug kan koelen.

 Neem van de barbecue, snijd de huid weg en eet smakelijk! 

Leave a Reply