Vlees

Steak tartaar met brioche en zachtgekookt ei

Steak tartaar is een feestelijk voorgerecht en is perfect om gasten mee te verrassen. Dit gerecht kun je goed voorbereiden en is daarom ideaal om stressvrij het diner in te gaan.

VLEES | RECEPT VOOR 4 PERSONEN

Je kunt met de bereiding van een steak tartaar alle kanten op gaan. Ik vind zelf deze klassieke bereiding met een zachtgekookt ei en en toast van brioche erg lekker. Maar je kunt natuurlijk ook een Aziatische variant maken, voeg dan aan het tartaarmengsel wat sojasaus, gembersiroop en Mirin toe en serveer de steak tartaar met geraspte limoenschil, dungesneden rode peper en sesamzaad.

INGREDIËNTEN

450 gram diamanthaas
4 el mayonaise
1 el ketjap
2 tl mosterd
1 sjalot
2 teentjes knoflook
15 gram platte peterselie
4 plakken briochebrood
4 eieren
cornichons (ter garnering)
venkelloof (ter garnering)

BEREIDING
  1. Snijd de diamanthaas in plakken, de plakken in dunne reepjes en de reepjes in fijne blokjes. Zo krijg je mooie gelijkmatige stukjes vlees. Je kunt het vlees eventueel ook door een gehaktmolen halen, maar ik vind een iets stevigere tartaar altijd erg lekker. 
  2. Doe het gesneden vlees in een kom en voeg hieraan de mayonaise, ketjap, mosterd en versgemalen peper en zout toe. Meng goed door elkaar.
  3. Snipper de knoflook en sjalot zeer fijn en voeg ook toe aan het tartaar mengsel. Pluk de blaadjes van de peterselie en hak zeer fijn, voeg ook toe aan het mengsel en roer door.
  4. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  5. Steek met een steekring, of een glas, rondjes uit de plakken briochebrood. Rooster de brioche gedurende 6 minuten in de voorverwarmde oven, draai halverwege om zodat beide kanten goudbruin worden.
SERVEREN
  1. Vul een steelpan met water en breng aan de kook.
  2. Voeg de eieren toe zodra het water kookt en kook gedurende 6 minuten, laat de eieren schrikken onder koud water en pel de schaal eraf.
  3. Snijd de cornichons door de heft en leg weg.
  4. Leg een steekring op het bord en vul met het tartaar mengsel, garneer met de getoaste briocherondjes, cornichons en het venkelloof. 

Presenteer de steak tartaar met het zachtgekookte ei en de truffelmayonaise. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.