Tom Kha kai soep in een diep bord
Vlees

Tom kha kai met noedels

Tom kha kai is een lekkere Thaise kokossoep geserveerd met kippendijen, vaak vind ik soep als avondmaaltijd net te weinig, daarom heb ik ervoor gekozen om hem te vullen met noedels. Zo krijg je een lekkere rijk gevulde soep. 

VLEES | RECEPT VOOR 4 PERSONEN

Limoenblad, sereh, gember en  peper gebruik je misschien niet heel vaak tijdens het koken, maar je kunt deze kruiden ook goed invriezen. Ik heb standaard een zakje in de vriezer met allerlei Aziatische kruiden, ideaal om alles in huis te hebben, dan staat deze soep zo op tafel!

Eet je liever vegetarisch? Gebruik dan groentebouillonblokjes en vervang de kippendijen door oesterzwammen. 

INGREDIËNTEN

800 ml kokosmelk
2 blokjes kippenbouillon
350 gram kippendijen
250 gram kastanje champignons
2 rode pepers
6 limoenblaadjes
2 stengels sereh (citroengras)
5 cm gember
1 bos bosui
1 limoen
2 el vissaus
1 el gula djawa (Palmsuiker. Dit is eventueel te vervangen door bruine basterd- of rietsuiker)
1 pakje noedels
sesamzaad, ter garnering

BEREIDING
  1. Breng 500 ml water aan de kook en voeg hier de bouillonblokjes aan toe, kook tot de blokjes zijn opgelost.
  2. Snijd de stam gember en de rode peper in grove stukken en kneus de stengels sereh met de platte kant van je mes, snijd in vieren en voeg alles toe aan de bouillon. 
  3. Vervolgens voeg je de kokosmelk, gula djawa en de vissaus toe, breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat 20 minuten doorkoken.
  4. Verwarm ondertussen een scheutje zonnebloemolie in een diepe koekenpan en bak de kippendijen aan tot ze aan beide zijden goudbruin zijn.
  5. Neem de kippendijen uit de pan en snijd in reepjes, snijd de champignons in pakken. Bak de champignons aan in de pan waarin je zojuist de kippendijen hebt gebakken.
  6. Neem de sereh en het limoenblad uit de pan en pureer de soep met de rode peper en gember er nog in, zo wordt de soep net iets dikker en vind ik het een prettig mondgevoel. Zeef de soep zodat het een mooi glad geheel is.
  7. Voeg vervolgens de gesneden kippendijen en kastanje champignons toe, pers het sap van de limoen uit boven de tom kha kai.
  8. Kook de noedels volgens de verpakking en snijd de bosui in ringen.

Verdeel de tom kha kai over de borden en serveer met de gesneden bosui, noedels en sesamzaad.

Leave a Reply