aardbeienslof
aardbeienslof 3
aardbeienslof 2
Zoet

Aardbeienslof met amandelspijs en banketbakkersroom

De zomer is hét seizoen voor aardbeien, ieder weekend koop ik weer een bakje op de markt. Maar in plaats van ze zo op te eten heb ik ze dit keer gebruikt voor een aardbeienslof. Dit is met afstand mijn favoriete gebak!

ZOET | RECEPT VOOR 2 SLOFFEN

Een aardbeienslof is behoorlijk wat werk, dat komt vooral doordat je naast de sloffenbodem ook amandelspijs en banketbakkersroom moet maken. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klaar spijs kopen en slagroom gebruiken in plaats van banketbakkersroom. Daarmee staat deze slof een stuk sneller op tafel!

INGREDIËNTEN DEEG

250 gram bloem
3 theelepels bakpoeder
180 gram boter, op kamertemperatuur
100 gram suiker
80 gram lichtbruine basterdsuiker
1 eidooier
1 citroen
1/2 theelepel zout

OVERIGE INGREDIËNTEN

1 recept amandelspijs
1 ei
1 recept banketbakkersroom
500 gram aardbeien

BEREIDING DEEG

1. Doe de bloem, het bakpoeder, de boter, de suiker en de eidooier in een grote kom.
2. Rasp hier de schil van de citroen overheen.
3. Kneed alle ingrediënten tot een mooie samenhangende bal deeg. Verpak deze in huishoudfolie en laat een uur rusten in de koelkast.

AFBAKKEN SLOFFENBODEM

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Kies indien mogelijk voor boven- en onderwarmte.

4. Wanneer het deeg lang genoeg heeft gerust kneed je het weer even door voor gebruik.
5. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikke lap van 1 centimeter dik.
6. Steek met een springvorm of sloffenring een bodem uit het deeg. Leg de bodem op een met bakpapier beklede bakplaat en zet de springvorm weer om de bodem heen.
7. Kluts het ei en meng dit door het amandelspijs tot je zachte substantie krijgt.
8. Doe het amandelspijs in een spuitzak, we gaan de bodem hiermee vullen. Spuit een cirkel ongeveer 1,5 centimeter van de rand af en vul deze met spijs.

Als je twee springvormen of sloffenbodems hebt kun je dit direct herhalen met de tweede bodem. Anders kun je de bodem wel vast uitsteken en vullen met spijs, maar wacht je nog even met het afbakken.

9. Bak de sloffenbodem in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Laat volledig afkoelen op een rek.

De ongebakken slof met het spijs
De gebakken sloffenbodem
PRESENTATIE AARDBEIENSLOF

1. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in de lengte in plakjes.
2. Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en bespuit hiermee het gedeelte wat ook met amandelspijs is bespoten.
3. Verdeel de plakjes aardbeien over de banketbakkersroom. Ik heb cirkels gemaakt, waarbij ik startte bij de buitenste cirkel. 

Bestrooi de aardbeienslof eventueel met poedersuiker en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *