Zoet

Banketstaaf met zelfgemaakt amandelspijs

Een banketstaaf is echt iets wat typisch bij Sinterklaas past. Vooral als hij net uit de oven komt is hij heerlijk. Het spijs kun je al een paar dagen van tevoren maken, zodat de smaak zich nog beter ontwikkelt.

ZOET | RECEPT VOOR 2 BANKETSTAVEN

Voor het spijs gebruik ik blanke amandelen, deze kun je krijgen bij de Albert Heijn, of op de markt. Maar in mijn recept voor zelfgemaakt amandelspijs laat ik ook zien hoe je het velletje van bruine amandelen kunt halen om ze te gebruiken voor spijs.

INGREDIËNTEN

1 rol vers bladerdeeg
250 gram blanke amandelen
250 gram suiker
1 citroen
2 eieren

BEREIDING
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  2. We beginnen met het spijs, doe hiervoor de suiker en amandelen in een keukenmachine en maal tot een grof kruim. 
  3. Voeg vervolgens één ei toe en rasp de schil van de citroen boven het mengsel. Laat mixen tot er een mooi samenhangend geheel is ontstaan.
  4. Kluts het tweede ei in een kommetje door elkaar, voeg hiervan de helft toe aan het spijs, rol vervolgens twee gelijke staven van zo’n 30 centimeter van het spijs.
  5. Rol het verse bladerdeeg uit en snijd het in de lengte door midden.
  6. Leg op ieder stuk bladerdeeg in het midden een rol spijs, vouw de korte zijden over het spijs heen en maak iets vochtig met wat water.
  7. Vouw vervolgens het onderste gedeelte van het deeg over het spijs heen, maak ook weer vochtig en vouw hier de bovenkant van het deeg overheen.
  8. Druk het deeg zachtjes aan, bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de banketstaven met de naad naar beneden op het bakpapier.
  9. Bestrijk de twee banketstaven met de rest van het geklutste ei en bak in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar.

Serveer de banketstaaf bij de koffie, of als dessert met een bolletje kaneelijs. Eet smakelijk!

Bewaren? Je kunt een banketstaaf prima ingepakt in folie invriezen. Verwarm voor het serveren nog 10 minuten in een voorverwarmde oven.

Het inpakken van een banketstaaf

Leave a Reply