Zoet

Citroen tartelette met mascarponeroom en Italiaanse merginue

Met het mooie weer van dit weekend had ik zin in een lekker fris taartje, die perfect bij het voorjaar past. Dat zijn deze citroen tartelettes met mascarponeroom en Italiaanse meringue geworden. 

ZOET | RECEPT VOOR 8 CITROEN TARTELETTES

Deze citroen tartelettes heb ik gebakken in ringen van 8,5 cm doorsnee. Het recept van de bodems is van Rutger Bakt, dit blijft een perfect basisrecept. Heb je zin in een variatie? Dan kun je in plaats van de lemon curd ook met passievruchten curd aan de slag.

INGREDIËNTEN TARTELETTE

175 gram bloem
70 gram poedersuiker
30 gram amandelmeel
105 gram boter
1/2 ei
snufje zout

INGREDIËNTEN ITALIAANSE MERINGUE

230 gram suiker
60 ml water
3 eiwitten
snuf zout

INGREDIËNTEN VULLING

1 recept lemon curd
150 ml slagroom
4 el mascarpone
1 el suiker

BEREIDING TARTELETTE
  1. Meng de bloem, poedersuiker, amandelmeel en het snufje zout even door. 
  2. Snijd de koude boter in blokjes en voeg toe aan de droge ingrediënten, meng kort tot er een kruimelig deeg is ontstaan.
  3. Kluts het ei en doe de helft ervan bij het tartelettedeeg. 
  4. Laat ongeveer 2 minuten mengen tot er een samenhangend deeg is ontstaan.
  5. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  6. Vul de tarteletteringen met het deeg en prik in met een vork. In dit recept kun je lezen hoe ik mijn tarteletteringen strak vul.
  7. Zet de tartelettes minimaal 30 minuten in de koelkast.
  8. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  9. Bak de tartelettes in 14 minuten licht goudbruin en laat helemaal afkoelen.
BEREIDING MASCARPONEROOM
  1. Klop de slagroom met de suiker tot iets dikker dan lobbig met behulp van een handmixer of standmixer.
  2. Doe een lepel mascarpone bij de slagroom, meng met een pannenlikker en voeg de volgende lepel toe zodra alles goed is gemengd. Herhaal met de rest van de mascarpone.
  3. Vul een spuitzak met de room en leg weg in de koelkast tot gebruik.
BEREIDING ITALIAANSE MERINGUE
  1. Neem een steelpan en doe hier het water en 200 gram suiker in. Breng aan de kook.
  2. Doe de eiwitten, het snufje zout en de overige suiker in de kom van de standmixer en klop het eiwit tot stijve pieken.
  3. Zodra de suikersiroop 118 graden heeft bereikt schenk je dit in een zeer dunne straal bij de eiwitten. Laat de eiwitten op de laagste stand kloppen terwijl je schenkt. 
  4. Wanneer je de siroop volledig bij de eiwitten hebt geschonken zet je de standmixer op de hoogste stand en laat je het mengsel kloppen tot het weer naar kamertemperatuur is terug gekoeld. 
VULLEN
  1. Vul een spuitzak met de lemon curd. Neem een tweede spuitzak en doe hierin een gekartelde spuitmond (6 mm) en vul deze met de Italiaanse meringue.
  2. Spuit in iedere tartelette een laagje mascarponeroom, maak een lepel heet en strijk de room met de bolle kant van de lepel glad.
  3. Vul de tartelettes tot het randje met de lemon curd, maak de lepel weer heet en strijk ook de lemon curd glad.
  4. Maak op iedere citroen tartelette een mooie toef met de Italiaanse meringue.
  5. Brandt de meringue af met een gasbrander, of laat mooi wit.
  6. Serveer de citroen tartelettes en eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.