Zoet

Financiers met amarena kersen

Heb je wel eens van financiers gehoord? Dit zijn zachte amandelcakejes met een Franse oorsprong. Ik heb ze gevuld met amarenakersen, maar ook zonder vulling zijn dit hele smaakvolle cakejes. 

ZOET | RECEPT VOOR 24 FINANCIERS

Financiers zijn cakejes uit Frankrijk, er wordt gezegd dat ze werden verkocht door een banketbakker in het financiële district van Parijs. Traditioneel zijn het kleine rechthoekjes en doen de cakejes denken aan goudstaven. Vandaar deze opvallende naam! 

Bij het bakken van financiers gebruik je enkel eiwitten, ik probeer dit dan altijd te combineren met een recept waar ik enkel eigeel voor nodig heb. Wat dacht je van een deze heerlijke banketbakkersroom?

INGREDIËNTEN

300 gram suiker
100 gram amandelpoeder
250 ml eiwit (ongeveer 8 eiwitten)
150 gram boter
100 gram bloem
24 amarenakersen

BEREIDING

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Laat de pan op het vuur staan tot de boter goudbruin begint te kleuren, neem de pan daarna direct van het vuur en laat afkoelen.

Deze gebruinde boter noem je beurre noisette en heeft een nootachtige smaak. Dit geeft een diepe smaak aan het cakeje. Proef maar eens!

3. Klop het eiwit los in een mengkom en voeg het amandelpoeder en de suiker toe. Roer dit goed door.
4. Zeef de bloem boven het mengsel en voeg toe, meng weer goed door.
5. Voeg, al roerende, de lauwwarme boter toe en blijf kloppen tot er een glad beslag is ontstaan.
6. Doe het beslag in een spuitzak en vet de siliconen bakvorm goed in.
7. Vul de vorm voor twee derde met het beslag en doe een amarenakers in het midden. 
6. Bak de financiers in 15 minuten goudbruin en gaar.

Serveer de warme financiers als friandise bij de koffie of thee.
Goed afgedekt kun je de financiers nog 5 dagen koel en droog bewaren.