Alle Basics,  Zoet

Franse meringues

Als ik eiwit over heb van een ander recept kan ik het niet laten om meringues te maken. Voor deze zoete klassieker heb je maar drie ingrediënten nodig, en die heb je meestal wel in huis!

Het belangrijkste aan meringue is dat de eiwitten niet met vet in aanraking mogen komen. Zorg er daarom voor dat je mengkom vetvrij is en er geen eigeel in het eiwit komt. Je kunt de mengkom gemakkelijk vetvrij maken door hem in te smeren met citroensap.

INGREDIËNTEN

94 gram kristalsuiker
94 gram poedersuiker
3 eiwitten

BEREIDING

1. Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius.
2. Doe de eiwitten en het kristalsuiker in de vetvrije kom en sla het eiwit op in stijve pieken. Als je de garde uit de stijfgeslagen eiwitten haalt mag het schuim niet meer van je garde af glijden. Als het schuim nog glijdt moet je hem nog iets langer opslaan.
3. Wanneer de eiwitten stijf zijn spatel je voorzichtig het poedersuiker door het schuim heen.
4. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
5. Doe het schuim in een spuitzak, ik heb ook nog een speciaal spuitmondje gebruikt om deze vormpjes te krijgen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Heb je geen spuitzak? Gebruik dan twee lepels om hoopjes van het schuim op de bakplaat te scheppen.
6. Spuit het schuim in de gewenste vorm op het bakpapier.
7. Bak de meringues in 2 uur gaar.
8. Wanneer de meringues klaar zijn kun je deze het beste laten afkoelen in de oven. Dan worden ze lekker knapperig.

Deze meringues kun je los eten, ze zijn bijvoorbeeld erg lekker bij de koffie. Maar je kunt ze ook heel goed gebruiken om desserts af te maken.

Leave a Reply