Zoet

Geslaagd cupcake

Mijn zus is eindelijk geslaagd voor haar opleiding. Dus dat was reden om iets lekkers te bakken! Daarom ben ik aan de slag gegaan met deze cupcakes met een afstudeerhoed erop. 

ZOET | VOOR 8 CUPCAKES

De afstudeerhoedjes kun je gemakkelijk maken met fondant, ze hebben alleen behoorlijk wat tijd nodig om te drogen. Dus houd daar rekening mee! Verder heb ik gekozen voor een chocolade cupcake met een roomkaas topping. Dat combineert lekker fris met de volle chocoladesmaak.

INGREDIËNTEN CUPCAKE

190 gram bloem
220 gram fijne suiker
40 gram cacaopoeder
1,5 theelepel bakpoeder
115 gram boter, op kamertemperatuur
125 gram zure room
1 heel ei
2 eidooiers
80 gram pure chocolade
1 theelepel vanille extract
Beetje zout

INGREDIËNTEN ROOMKAAS TOPPING

200 gram monchou
100 gram roomboter
150 gram poedersuiker
1 theelepel vanille extract 

DECORATIE: Zwarte en gele fondant. Ik kocht funcakes fondant bij Pipoos. De smaak is goed, niet al te zoet en de fondant is prettig om mee te werken!

BEREIDING AFSTUDEERHOEDJES

1. Begin met het kneden van de zwarte fondant. De gele fondant heb je nu nog niet nodig.
2. Rol de fondant uit met een plastic (fondant)roller. Met een houten roller kan het fondant blijven plakken.
3. Snijd acht repen van twee centimeter breed en 9,5 centimeter lang. 4. Maak nu rondjes van deze repen, dit wordt de basis van het hoedje. Je kunt het rondje dichtplakken met een klein beetje water.
5. Snijd acht vierkantjes van 4,5 bij 4,5 centimeter.
6. Zet de rondjes en de vierkantjes weg op een stuk bakpapier. Laat het liefste een nacht en minimaal een aantal uren drogen.
7. Maak een ”eetbare lijm” van poedersuiker met water. Dit doe je door een paar druppels water met drie eetlepels poedersuiker te mengen. Het moet ongeveer even dik worden als tandpasta.
8. Breng de eetbare lijm met een kwastje aan op de bovenkant van de rondjes. Plak nu de bovenkant van het hoedje erop.
9. Laat de hoedjes minimaal 1 uur drogen.
10. Kneed nu de gele fondant en maak hier kleine sliertjes van voor bovenop de hoedjes. Ik drukte het uiteinde plat met mijn vinger en maakte hier met een mesje kleine sneetjes in. 
11. Plak de hanger in het midden van het hoedje met wat van de eetbare lijm.
12. Laat minimaal een half uur drogen. 

BEREIDING CUPCAKES

1. Laat de boter op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Snijd de chocolade in grove stukjes.
3. Meng de bloem, suiker, bakpoeder, cacaopoeder en het zout in een kom.
4. Voeg het ei, de eidooiers, zure room, het vanille-extract en de boter toe. Meng dit in een paar minuten tot een gladde massa.
5. Doe de stukjes chocolade bij het beslag en meng dit met een spatel door elkaar.
6. Doe de papieren caisses (cakevormpjes) in een bakmat of bakblik voor cupcakes. Hiermee weet je zeker dat de cupcakes een mooie vorm krijgen.
7. Gebruik een ijslepel, of twee eetlepels om het beslag in de vormpjes te scheppen. Vul de vormpjes voor twee derde.
8. Bak de cupcakes in ongeveer 25 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

BEREIDING ROOMKAAS TOPPING

1. Laat de roomkaas en de roomboter op kamertemperatuur komen.
2. Doe de roomboter en de roomkaas in de keukenmachine en meng dit in circa 10 minuten tot een glad geheel. Het mengsel zal dan ook een witte egale kleur hebben.
3. Voeg de poedersuiker toe en meng dit op een lage snelheid. Bij een hoge snelheid riskeer je dat alles onder de poedersuiker zit, inclusief jezelf!
4. Voeg nu ook het vanille extract toe en meng dit ook nog goed door de topping.
5. Zet de topping weg in de koelkast en laat minimaal een uur opstijven.
6. Doe de topping in een spuitzak, eventueel met een gekartelde spuitmond en spuit een mooie toef op de cupcake.

DECORATIE: Doe de hoedjes op de cupcakes en serveer! Het fondant van de hoedjes kan weer zacht worden als je ze in de roomkaas zet. Zet ze er daarom niet eerder dan een uur voor serveren in.

Leave a Reply