Hartverwarmende en kruidige speculaas
Speculaas is een heerlijke kruidige koek, die perfect bij deze tijd van het jaar past. Ik bak de speculaas zonder houten speculaasplank en breek de grote plak in stukken. Zo ziet het er rustiek en gezellig uit.
ZOET | RECEPT VOOR 1 GROTE PLAK SPECULAAS
Voor lekkere brosse speculaas is Zeeuwse bloem een must, dit is iets lastiger om aan te komen, want dit ligt niet bij de supermarkt in de schappen. Zeeuwse bloem kun je bijvoorbeeld wel bestellen bij Baktotaal, een van mijn favoriete bak webshops.
INGREDIËNTEN
100 gram roomboter
100 gram witte basterdsuiker
10 gram ei (kluts een ei in een schaaltje en weeg hiervan 10 gram af)
1/2 sinaasappel (rasp van de schil)
4 gram baking soda
1 gram bakpoeder
9 gram speculaaskruiden
15 gram Zeeuwse bloem
135 gram bloem
1 gram zout
gehalveerde amandelen om te versieren
BEREIDING
- Laat de boter op kamertemperatuur komen.
Bij stappen 2 tot en met 5 gebruik ik naast mijn handen ook een deegkrabber om het mengsel te mengen. - Leg de zachte boter op je werkblad en kneed het met je handen door tot het een zacht en egaal mengsel is geworden.
- Voeg de basterdsuiker toe aan de boter en kneed dit ook weer goed door.
- Rasp de helft van de sinaasappelschil boven het mengsel en voeg het ei toe. Meng door elkaar.
- Doe de speculaaskruiden, het bakpoeder en de baksoda bij het mengsel en meng ook dit weer goed door elkaar.
- Ten slotte strooi je de bloem, Zeeuwse bloem en het zout over het mengsel uit. Wrijf de bloem met je handen door het deeg heen. Het hoeft geen glad deeg te worden, je mag stoppen met wrijven zodra het een redelijk homogeen geheel is geworden.
- Wikkel het deeg in met huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
AFBAKKEN
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
- Rol het deeg uit tot een mooie grote plak, leg op een met bakpapier beklede bakplaat en versier met de gehalveerde amandelen.
- Bak de speculaas in 30 tot 35 minuten gaar.
- Laat de speculaas goed afkoelen, het zal nog iets zacht zijn als het uit de oven komt, dus het hard uit tijdens het afkoelen.
Breek de speculaas in mooie stukken en serveer!