Al eerder kon je mijn recept voor Franse meringues vinden en vandaag voeg ik daar de Italiaanse variant aan toe. Italiaanse meringue wordt ook wel kookschuim genoemd. Het eiwit wordt gegaard door de suikersiroop, waardoor dit ook een geschikt recept is voor mensen die geen rauw eiwit eten.
ZOET | RECEPT VOOR 675 GRAM SCHUIM
Om Italiaanse meringue te kunnen maken heb je een keukenthermometer nodig. Er bestaan ook speciale suikerthermometers, maar ik gebruik een simpele digitale keukenthermometer en daarmee maak je ook heerlijke meringue.
Doe het water en het kristalsuiker in een steelpan en breng op laag vuur aan de kook.
Laat de suikersiroop doorkoken, roer vooral niet in de pan, maar laat het lekker z’n gang gaan.
Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop schuimig met behulp van een mixer.
Voeg vervolgens de poedersuiker toe en klop tot de eiwitten stijf zijn.
Houd ondertussen de temperatuur van de suikersiroop in de gaten met een thermometer, zodra de siroop 121 graden Celsius heeft bereikt haal je deze van het vuur af.
Schenk de suikersiroop in een dun straaltje bij de stijve eiwitten, blijf ondertussen langzaam kloppen met de mixer.
Zodra je de suikersiroop volledig hebt toegevoegd kun je de mixer op een hogere stand zetten. Vervolgens blijf je het mengsel kloppen tot de buitenkant van de kom niet meer warm aanvoelt.
De Italiaanse meringue is nu klaar om gebruikt te worden! Je kunt hem op taarten spuiten en afbranden met een brander, er schuimpjes van bakken, of serveren bij een dessert.