Jamkoekjes met zelfgemaakte jam
Deze jamkoekjes zien er ontzettend gezellig uit en zijn niet moeilijk om te maken. Een heerlijk baksel om op een druilerige middag mee aan de slag te gaan.
ZOET | RECEPT VOOR 16 KOEKJES
Voor dit recept heb ik zelf jam gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook jam van de winkel gebruiken. Als je jam van de winkel gebruikt kun je eventueel nog door een zeef passeren zodat het een mooie gladde jam is.
INGREDIËNTEN
175 gram bloem
125 gram roomboter
100 gram suiker
50 gram zelfgemaakte jam
1/2 ei
1 tl bakpoeder
rasp van 1/8 citroen
snufje zout
BEREIDING
- Laat de boter en het ei op kamertemperatuur komen.
- Klop de boter en de suiker tot een romig geheel met behulp van een standmixer.
- Doe het ei in een schaaltje en klop los, voeg de helft van het losgeklopte ei toe aan de kom met boter, voeg ook de citroenrasp toe en meng door elkaar.
- Neem een tweede kom en meng hierin de bloem, het bakpoeder en het zout. Voeg dit mengsel toe aan het botermengsel en mix tot er een samenhangend deeg is ontstaan.
- Kneed het deeg nog heel even door en verpak in huishoudfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Bestrooi je werkbank met bloem en rol het deeg uit tot een mooie dunne lap. Steek 32 koekjes uit het deeg en steek bij de helft een kleiner rondje uit het deeg.
- Leg 16 hele deegrondjes op een met bakpapier beklede bakplaat en besmeer met een laagje jam, leg hier de koekjes met de uitgestoken rondjes op en druk de randjes zachtjes aan.
- Bak de jamkoekjes in circa 12 minuten in de voorverwarmde oven, tot de randjes lichtgoudbruin zijn geworden.
- De jam is door het bakken dof geworden, wil je liever een glanzend laagje? Smeer dan terwijl de koekjes nog warm zijn een klein beetje extra jam op de koekjes.
- Laat afkoelen op een rek.
Eet smakelijk!