Zoet

Macarons met chocolade ganache vulling

Macarons maken is zo moeilijk nog niet! Deze heerlijke Franse ”koekjes” maak je van eiwit, suiker en amandelmeel en je vult ze met een vulling naar keuze. Ik koos voor ganache, maar denk ook eens aan een fruitige curd.

ZOET | RECEPT VOOR 30 MACARONS

Om gelijke macarons op te spuiten heb ik alvast rondjes getekend op het bakpapier. Maar je kunt ook speciale siliconen bakmatten kopen. Zo spuit je altijd mooie gelijke macarons op! 

INGREDIËNTEN MACARONS
INGREDIËNTEN GANACHE

125 gram poedersuiker
125 gram amandelmeel

100 gram eiwit
100 gram suiker
25 gram poedersuiker
Vloeibare kleurstof

200 gram slagroom
200 gram pure chocolade

BEREIDING MACARONS

1. Doe de 125 gram amandelmeel en de 125 gram poedersuiker in de keukenmachine. Maal dit samen tot een fijn poeder. Pas wel goed op dat je niet te lang maalt, anders komen de vetten uit het amandelmeel vrij en zal het een plakkerige substantie worden.
2. Zeef het gemaalde poeder en gooi de grove korrels weg.
3. Klop het eiwit met de resterende poedersuiker en de gewone suiker tot stijve pieken.
4. Voeg de kleurstof in druppels toe en meng dit goed door. Begin met en kleine hoeveelheid kleurstof en voeg eventueel meer toe om de kleur feller te maken. 
5. Spatel het amandel-poedersuikermengsel door het gekleurde eiwit. Doe dit heel voorzichtig, anders spatel je de lucht uit het mengsel.
6. Doe het mengsel in een spuitzak met een rond spuitmondje. Spuit nu gelijke rondjes van circa 4 centimeter in diameter. 
7. Geef een stevige tik met de bakplaat op tafel of op het aanrecht. Zo sla je eventuele luchtbellen stuk en worden ze mooi glad.
8. Laat de bakplaat nu ongeveer een half uur staan, zo kunnen ze iets indrogen en komt er als het ware een velletje op de macarons. Ze zijn droog genoeg als je ze kunt aanraken zonder dat het beslag aan je vinger plakt. 

Tip: Gelijke macarons opspuiten

Vind je het lastig om de macarons uit de losse pols op te spuiten? Pak dan een rond voorwerp ter grootte van een macaron en trek deze met potlood om op het bakpapier. Bijvoorbeeld een steekring of een dopje. Zo worden ze allemaal even groot!

MACARONS AFBAKKEN

1. Verwarm de oven voor op 155 graden Celsius.
2. Bak de macarons in 10 minuten af.
3. Laat de macarons volledig afkoelen en haal ze dan voorzichtig van het bakpapier af. Als ze niet direct loslaten zijn de macarons nog niet gaar en moet je ze nog iets langer bakken.
4. Maak nu setjes van twee macarons, zorg ervoor dat ze goed op elkaar passen.

BEREIDING CHOCOLADE GANACHE

1. Verwarm de slagroom op laag vuur, net tot het kookpunt en haal deze van het vuur.
2. Breek de chocolade in stukjes en voeg de koude chocolade toe aan de slagroom.
3. Roer met een garde tot de chocolade volledig is opgenomen. 

De ganache is warm nog dun, maar hoe meer de ganache terug koelt, hoe harder deze zal worden. Ik zet de ganache ongeveer 10 minuten in de koelkast, daarmee wordt hij mooi stroperig en kun je hem goed opspuiten.

AFMAKEN

1. Doe de ganache in een spuitzak en snijd het puntje in één keer van de spuitzak af.
2. Spuit een beetje ganache op de helft van een macaron, ter grootte van een erwtje. 
3. Doe de andere helft op de ganache en druk dit zachtjes aan. De ganache zal zich nu verdelen over de macaron.
4. Herhaal dit met alle macarons.

Bewaar de macarons in de koelkast, laat ze even op kamertemperatuur komen voor je ze opeet.

Leave a Reply