Zoet

Madeleines: het basisrecept

Heerlijk vind ik ze! Verse Madeleines, het liefste eet ik ze als ze nog warm uit de oven komen. Deze cakejes zijn lekker bij de koffie of thee en kun je in een handomdraai op tafel zetten.

ZOET | RECEPT VOOR 18 MADELEINES

Madeleines zijn de perfecte afsluiting voor een gezellig diner. Het liefste maak ik het beslag al klaar en doe ik het in een spuitzak, welke ik in de koelkast leg. Dan kan ik ze vers afbakken na het diner en dan smaken ze echt het allerlekkerste. 

INGREDIËNTEN

2 eieren
90 gr suiker
100 gr boter
1 vanillestokje
10 gr honing
2 gr bakpoeder
90 gr bloem
snufje zout

BEREIDING
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Smelt de boter in een steelpan tot deze lichtbruin begint te kleuren, haal de pan daarna van het vuur.
  3. Snijd het vanillestokje in de lengte door de helft en gebruik de botte kant van je mes om het merg eruit te schrapen.
  4. Breek de eieren boven een kom en voeg de honing toe, sla dit tot een samenhangend geheel.
  5. Meng de bloem, suiker, bakpoeder en zout door elkaar. Door dit nu al te mengen voorkom je dat je straks klontjes krijgt in het beslag.
  6. Doe het bloemmengsel bij de eieren en klop dit tot een egaal beslag.
  7. Smeer de Madeleine vorm in met een beetje van de gesmolten boter, de overige boter voeg je toe aan het beslag. Meng dit goed door tot het weer een samenhangend geheel is.
  8. Doe het beslag in een spuitzak, knoop deze dicht en leg deze in de koelkast voor 30 minuten.
  9. Bestuif de vormpjes licht met wat bloem en keer ze om, zodat de overtollige bloem eruit valt.
  10. Vul de vormpjes voor tweederde met het beslag.
  11. Plaats de Madeleines in de voorverwarmde oven en bak in 10 minuten goudbruin.

Vanille-tip
Heb je geen vanillestokje in huis, of vind je dit te duur? Gebruik dan in plaats van het vanillestokje 1 theelepel vanille extract. Gebruik je wel een vanille stokje? Bewaar het stokje dan in een pot met suiker als je het merg eruit hebt geschraapt. Zo krijg je heerlijke vanillesuiker!

Leave a Reply