Zoet

Millionaire’s shortbread

Deze koek ken je misschien ook onder de naam caramel shortcake, maar hoe je hem ook noemt, hij is altijd lekker! Bij de koffie, of een stukje als dessert met een bolletje ijs. Deze variant op de Twix bevalt altijd!

ZOET | TAARTVORM VAN 28CM

Ik wilde weer eens een ander recept uitproberen en dat werd deze Millionaire’s shortbread. Hij is niet moeilijk om te maken, maar er zitten behoorlijk wat handelingen in en dat kost tijd. Zorg dus dat je voldoende tijd hebt om met deze koek aan de slag te gaan.

INGREDIËNTEN BODEM
INGREDIËNTEN KARAMEL
DECORATIE

140 gram boter
55 gram suiker
180 gram zelfrijzend bakmeel

60 gram boter
1 blikje gecondenseerde melk
4 eetlepels donkere basterdsuiker

300 gram melkchocolade
60 gram witte chocolade

Welke taartvorm kun je het beste kiezen?
Er bestaan natuurlijk een heleboel soorten vormen, dus deze kun je het beste kiezen op basis van de bodem die je maakt. Bij deze koek maken we een brokkelige bodem, dus dan wil je een vorm waar je de koek makkelijk uit kunt halen, zonder hem te breken. Kies daarom voor een (quiche) vorm met een losse bodem, of een springvorm. Zo haal je de koek netjes uit de vorm zonder deze te breken!

Bereiding bodem

De ingrediënten voor de bodem zijn de basis van een harde wener deeg, alleen zonder het eitje. Vandaar dat ik iets meer boter heb toegevoegd dan je normaal zou doen bij een harde wener. Hierdoor wordt de bodem minder brokkelig en kun je het tot een soepeler deeg kneden.

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Meng de boter en de suiker tot de boter zacht is en het geheel goed gemengd is.
3. Voeg nu het zelfrijzend bakmeel in delen toe. Wanneer het meel is opgenomen voeg je het volgende deel toe. Ik doe dit in ongeveer 4 delen.
4. Meng tot een samenhangend deeg.
5. Vet de taartvorm in met boter en verdeel het deeg over de vorm.
6. Prik gaatjes in de bodem en bak deze in ongeveer 25 minuten goudbruin.
7. Laat de bodem nu afkoelen op een rooster.

 

Bereiding karamelvulling

Voor de vulling gebruik ik een recept van Laura’s Bakery, deze heeft weinig ingrediënten en wordt mooi stevig. Precies wat we nodig hebben!

1. Verwarm de boter in een steelpan, tot deze gesmolten is.
2. Voeg de suiker toe en roer dit met een garde tot de suiker is opgenomen.
3. Voeg dan de gecondenseerde melk toe en blijf dit goed doorroeren met de garde. Hier kan het nog wel eens mis gaan.

Valkuil: Boter kan gaan schiften wanneer je dit mengt met een ingrediënt met een andere temperatuur. De gesmolten boter is warm en de gecondenseerde melk op kamertemperatuur. Dit kun je oplossen door heel goed te blijven roeren met een garde wanneer je beide ingrediënten in de pan opwarmt. Hierdoor wordt de temperatuur van de gecondenseerde melk eerder verhoogd en wordt het weer een samenhangend geheel. Mocht het toch mis gaan kun je dit voorkomen door de gecondenseerde melk eerst op te warmen voor je het aan de boter toevoegt. Wanneer de temperaturen van beide producten gelijk zijn zal de boter niet schiften.

4. Wanneer de ingrediënten een mooie karamel vormen kun je het vuur wat verhogen zodat de karamel kookt.
5. Laat de karamel ongeveer 10 minuten doorkoken, blijf ook tijdens het koken goed roeren. Je merkt nu dat de karamel dik en stroperig is geworden.
6. Giet de karamel op de afgekoelde bodem en zet deze 1 uur in de koelkast om op te stijven. Verdeel het eventueel met de bolle kant van een lepel over de bodem, zodat je een gelijke laag hebt.

Decoratie

Voor de decoratie moeten we chocolade tempereren. Getempereerde chocolade hard mooi uit en kun je buiten de koelkast bewaren, zonder dat het smelt. De meest bekende en lastige techniek is door de gesmolten chocolade over een marmeren plaat uit te smeren. Maar wij gaan de chocolade ”enten”. Dit vind ik de makkelijkste techniek om chocolade te tempereren.

1. Smelt 2/3 van de melkchocolade au-bain-marie. Dit doe je door een pan met water te koken en hier een vuurvaste kom op te zetten. Doe de chocolade in de kom en laat dit smelten.
2. Breek de overige 1/3 in kleine blokjes. Wanneer de eerste twee delen chocolade zijn gesmolten kun je de kom van de pan afhalen en hier de koude blokjes chocolade aan toevoegen.
3. Blijf de chocolade nu goed roeren met een garde, tot het deel koude chocolade ook is gesmolten.
4. Het resultaat is een mooie glanzende gesmolten chocolade, deze schenk je over de opgesteven karamel heen. Verdeel deze goed over de karamel heen.

Ook de witte chocolade moet je volgens stap 1 tot en met 3 tempereren. Wanneer deze getempereerd is doe je hem in een spuitzak en spuit je dunne lijntjes over de koek heen. Zet de koek zo neer dat de witte lijnen horizontaal over de taart lopen. Neem dan een satéprikker en trek een lijn door de witte chocolade, van boven naar beneden. De tweede lijn doe je dan van beneden naar boven, enzovoort. Zo ontstaat er een leuk patroon in de chocolade.

Ook leuk: je kunt de witte- en melkchocolade ook in een kom samenvoegen en dit een paar keer doorscheppen, zonder het helemaal te mengen. Giet het mengsel dan over de koek. Hierdoor ontstaat er een marmerpatroon.

Wanneer de chocolade goed is uitgehard kun je de koek aansnijden. Maak er kleine blokjes of puntjes van, want ze zijn erg machtig! Je kunt de koek ongeveer 1 week afgedekt, buiten de koelkast bewaren.

Leave a Reply