Oranje tompoucen
Bovenaanzicht tompoucen
Zoet

Oranje tompoucen

Bij Koningsdag horen tompoucen en wat is er nu leuker dan ze zelf maken? Ik maak mijn tompoucen zonder gelatine, waardoor ze ook vegetarisch zijn. Hierdoor wordt de laag room iets minder dik, maar zo vind ik de verhouding bladerdeeg en room juist perfect!

ZOET | RECEPT VOOR 10 TOMPOUCEN

Glaceerfondant bestaat uit water, kristalsuiker en glucosestroop kun je zelf maken, of online bestellen. Maar het kant-en-klare glazuur van Dr. Oetker bevat precies dezelfde ingrediënten, dus om het jezelf makkelijk te maken kun je ook daar mee aan de slag. Verwarm het glaceerfondant dan zoals beschreven op de verpakking.

INGREDIËNTEN

1 pakje bevroren bladerdeeg (10 vellen)
1 recept banketbakkersroom
300 gram slagroom
30 gram suiker
250 gram glaceerfondant
rode en gele kleurstof
gouden confetti

BEREIDING TOMPOUCEN
 1. Begin met het maken van de banketbakkersroom en laat afkoelen in de koelkast. Roer kort door en doe in een spuitzak zonder spuitmond.
 2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en laat het bladerdeeg ongeveer 4 minuten ontdooien.
 3. Verwarm ondertussen de oven voor op de stand boven- en onderwarmte op 180 graden Celsius.
 4. Snijd de plakken bladerdeeg door de helft. Leg de plakken met ongeveer 1 cm ruimte ertussen op de bakplaat en prik gaatjes in het deeg. Leg er een tweede vel bakpapier bovenop en leg daar een bakplaat bovenop. Op deze manier komen de plakken bladerdeeg niet te veel omhoog tijdens het bakken. Heb je geen tweede bakplaat? Dan werkt een lichte ovenschaal ook goed, of gebruik wat blindbakbonen voor gewicht. 
 5. Bak het bladerdeeg in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin en laat afkoelen.
 6. Verwarm de glaceerfondant tot het mooi dun en vloeibaar is geworden, dit zal bij ongeveer 35 graden gebeuren.
 7. Voeg gelijke delen rode en gele kleurstof toe, tot je een mooie oranje kleur krijgt. 
 8. Schenk wat glaceerfondant op het midden van 10 plakken bladerdeeg (dit zijn de bovenkantjes). Gebruik een klein paletmes, of een lepel om de fondant over het bladerdeeg uit te spreiden.
 9. Leg het geglaceerde bladerdeeg op een bord en laat uitharden in de koelkast, dit duurt ongeveer 20 minuten.
 10. Klop ondertussen de slagroom met de suiker stijf en verdeel over twee spuitzakken. Een met een grote ronde (gladde) spuitmond en een met een grote gekartelde (Wilton 32). 
 11. Spuit op de 10 onderkanten in het midden een rijtje met toefjes banketbakkersroom en spuit aan weerszijden van de room toefjes slagroom met de gladde spuitmond.
 12. Ten slotte spuit je met de gekartelde spuitmond de slagroom decoratief op het geglaceerde bladerdeeg. Leg de plak bladerdeeg bovenop de plak met room.
 13. Maak de tompoucen eventueel af met gouden confetti.

Serveer de tompoucen en eet smakelijk!

Leave a Reply