Paris brest op een bord
Zoet

Paris Brest met hazelnootpraliné en botercrème

Een Paris Brest is een prachtig Frans gebak gemaakt van soezenringen gevuld met hazelnootbotercrème en hazelnootpraliné. Een echte Franse klassieker die je zeker een keer moet maken!

ZOET | RECEPT VOOR 8 PARIS BREST VAN 10 CM

Van origine is de Paris Brest één groot gebak van circa 20 tot 30 centimeter in diameter, maar ik vind het juist mooi om er kleinere gebakjes van te maken. Dat maakt de Paris Brest heel chique. 

INGREDIËNTEN BOTERCRÈME

250 ml melk
40 gram suiker
1/2 tl vanille extract
2 eidooiers
20 gram maizena
150 gram roomboter, op kamertemperatuur
120 gram hazelnootpraliné

INGREDIËNTEN SOEZENRINGEN

100 gram water
100 gram melk
90 gram roomboter
2 gram zout
2 gram suiker
110 gram bloem
4 eieren, op kamertemperatuur
1 losgeklopt ei, om te bestrijken
amandelschaafsel

GARNERING

75 gram hazelnootpraliné
poedersuiker

BEREIDING BOTERCRÈME - I
 1. Begin met het maken van een banketbakkersroom. Doe de melk, helft van de suiker en het vanille extract in een pan en breng langzaam tegen de kook aan.
 2. Klop ondertussen de eidooiers met de rest van de suiker tot de kleur bleekgeel is geworden. Voeg vervolgens de maizena toe en klop tot een samenhangend mengsel.
 3. Neem de warme melk van het vuur en schenk al roerende op de eidooiers. Klop tot de melk volledig is opgenomen en schenk het mengsel dan terug in de pan.
 4. Verwarm de banketbakkersroom langzaam tot de juiste dikte is bereikt, het moet ongeveer zo dik worden als vla. 
 5. Schenk de banketbakkersroom in een diep bord, dek af met folie op de room en laat afkoelen in de koelkast. Ga ondertussen verder met de soezen.
BEREIDING SOEZENRINGEN
 1. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.
 2. Doe het water met de melk, roomboter, suiker en zout in een pan en verwarm tot de boter volledig is gesmolten.
 3. Neem van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer met een houten pollepel tot er een samenhangende bal deeg ontstaat.
 4. Zet de pan terug op het vuur en druk de deegbal uit over de bodem van de pan. Laat langzaam bakken tot je het deeg hoort sissen. Blijf de deegbal gedurende 3 tot 4 minuten doorroeren  en doorgaren. Het is belangrijk dat de bloem goed gaar wordt, anders rijzen de soezen straks niet goed in de oven.
 5. Doe het deeg in de kom van de standmixer en laat iets afkoelen. 
 6. Klop de eieren los en voeg beetje bij beetje toe aan het deeg, gebruik de vlinder om het deeg op hoge snelheid door te kloppen terwijl je de eieren toevoegt. Zo worden de eieren goed met het deeg gemengd. Het zal in het begin lijken alsof het deeg in de schift gaat, maar als je goed door blijft kloppen gaat dit vanzelf goed. Als je geen standmixer hebt kun je de eieren ook met de hand met een houten pollepel door het deeg mengen.
 7. Doe het soezendeeg in een spuitzak met een ronde spuitmond en spuit ringen van circa 10 centimeter op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor voldoende ruimte tussen de ringen zodat de soezen kunnen uitzetten. 
 8. Bestrijk de soezenringen met het laatste losgeklopte ei en bestrooi met het amandelschaafsel.
 9. Zet de temperatuur van de oven terug naar 170 graden Celsius.
 10. Bak de soezenringen voor circa 25 minuten, doe de oven kort open zodat het vocht eruit kan komen. Bak vervolgens nog circa 5 minuten door, tot de soezenringen goudbruin zijn. Laat afkoelen en ga verder met de botercrème.
BEREIDING BOTERCRÈME - II
 1. Neem de banketbakkersroom uit de koelkast.
 2. Mix de boter met de vlinder tot een glad en luchtig geheel.
 3. Voeg de hazelnootpraliné beetje voor beetje toe en klop door tot een egaal mengsel.
 4. Mix ten slotte ook de banketbakkersroom beetje bij beetje door het botermengsel heen. Klop tot er een egale botercrème ontstaat, doe de crème in een spuitzak met een mooi gekarteld spuitmondje. Ik gebruik de open ster.
AFMAKEN
 1. Snijd de soezenringen open.
 2. Spuit een klein beetje praliné op de bodem van de soezenring en spuit daar bovenop decoratieve toeven met de botercrème. De bodem moet helemaal bedekt worden met de botercrème. Maak af met weer een klein beetje praliné.
 3. Leg de bovenkant van de soezenring op de praliné en bestrooi met poedersuiker. Je krijgt het mooiste effect als je hiervoor een fijn zeefje gebruikt.

Serveer de Paris Brest en eet smakelijk!

Leave a Reply